Íme, a világ legrondább orchideája

Az orchideáról általában a szépség juthat eszünkbe, nem így az újonnan felfedezett madagaszkári faj, a Gastrodia agnicellus esetében, melyet az év elején fedeztek fel. A visszataszító növényke a sziget egyik erdejében, a levelek alatti árnyékban bújt meg. A kicsi, barna orchidea élete nagy részét egyébként a föld alatt tölti, és levele nincs, így csak egy időre bújik a felszínre, hogy termést hozzon és szétszórja a magjait - derül ki a newscientist.com cikkéből.

"Biztos vagyok benne, hogy az anyukája szépnek tartja" - kommentálta a jelenséget a felfedezője, Johan Hermans, a londoni Kew Királyi Botanikus Kertjének kutatója. Mint hozzátette, az „agnicellus" név a latin „bárányka" szóból származik, amit gyapjas, gumós gyökerére utalva kapott, sőt, a kutató szerint "kis képzelőerővel látni lehet a bárány nyelvét is a virágban."

A legtöbb orchideához hasonlóan ez a faj is évelő növény, vagyis több évig is elélhet, és szimbiózisban áll egy gombafajjal. Míg azonban más orchideák csak életük kezdetén függnek a gombájuktól, a Gastrodia agnicellus egész életében erre a szimbiotikus kapcsolatra támaszkodva vesz fel tápanyagot, miután nincsenek fotoszintézisre alkalmas sejtjei.

Hermans nem tagadja, hogy arra számított, az orchidea szörnyű szagot áraszt majd, mivel a legtöbb ilyen dekadens megjelenésű növény riasztó külseje gyakran rothadó hússzaggal párosul, amivel a rovarokat csalogatja a beporzáshoz, de ez a kis növény ebben is rendhagyó, a kutató szerint ugyanis "egészen friss, citrusos illata van." Emellett még nem tudni, hogyan történik a beporzás, de mivel "az orchideák különösen ügyesen alkalmazkodnak, biztosan megtalálta a túlélés egyedülálló módját".

Az új fajt Madagaszkár egy kisebb régiójában találták, és úgy vélik, hogy elterjedési területe nagyon kicsi, ráadásul egyre csökkenhet a növekvő mezőgazdasági területek és szaporodó tűzvészek miatt, gy a Gastrodia agnicellus-t veszélyeztetett fajnak minősítették.

 Leadkép: Madagaszkári esőerdő Forrás: Frank Vassen/commons.wikimedia.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek