Úgy tűnik, a kutatók alábecsülték a fajok közötti kommunikáció lehetőségeit

A Sydney-i és a londoni Roehampton Egyetem tanulmánya szerint a kenguruk képesek arra, hogy szándékos kommunikációt kezdejenek az emberekkel, ami azt sugallja, hogy magasabb szintűek a kognitív funkcióik, mint azt korábban gondolták - derül ki a theguardian.com cikkéből.

Kenguru - illusztrációForrás: Free-Photos/pixabay.com

A kutatók fogságban lévő kengurukat szembesítettek egy „megoldhatatlan feladattal", olyan dobozba rejtettek ételt, amelyet a kenguruk nem tudtak egyedül kinyitni. A kenguruk többsége azonban nem adta fel, amikor érezte, hogy nem boldogul, hanem a kutató felé nézett, majd a dobozra, amit a kutatók a segítségkérés egyértelmű jeleként azonosítottak. Egyes kenguruk ennél is tovább mentek, és odamentek a dobozzal a kutatóhoz, megérintették és megszimatolták őt, majd a dobozra néztek.

Ezeket a jelentőségteljes, segítségkérő pillantásokat más állatoknál is megfigyelték már, de Dr. Alan McElligott vezető szerző szerint ez eddig szinte csak háziasított állatok esetében fordult elő. Mint elmondta, a kenguruk a kutyákhoz, lovakhoz és kecskékhez hasonlóan viselkedtek ugyanazokban a tesztekben.

Mint Dr. Alexandra Green, a tanulmány társszerzője hozzáfűzte, úgy tűnik, különböző fajok közötti kommunikációs stratégiákat minden olyan lény megtanulhat, amelynek elegendő az agykapacitása. Bár eredetileg azt gondolták, hogy ez a képesség csak a háziasított állatokra vonatkozik, úgy tűnik, adott körülmények között a vadállatok is alkalmazhatják.

A kutatást kis mintán, mindössze 11 kenguruval végezték, ugyanakkor ez volt az első ilyen jellegű kísérlet erszényes állatokkal. A tudósok szerint eddig alábecsülték a vadállatok kommunikációs készségeit, ennek alapján pedig más fajokat is érdemes lehet vizsgálni, jelen eredmények ugyanakkor nagyobb empátiát ébreszthetnek az ausztrálokban a kenguruk iránt, akiknek a viselkedését az emberek gyakran bosszantónak találják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek