Frissítették a veszélyeztetett fajok vörös listáját

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) frissítette a veszélyeztetett állatfajok Vörös listáját, így 31 új fajt került a kihalt élőlények közé. A listán 128 918 faj található, amelyek közül 35 765-et fenyeget a kihalás, köztük a világ összes, édesvízi delfinfaját. Ugyanakkor 26 faj került kevésbé veszélyeztetett kategóriába, köztük a legnagyobb szárazföldi emlős, az európai bölény (Bison bonasus), mely a védelmére irányuló intézkedéseknek hála a Sebezhetőből (Vulnerable) a Mérsékleten fenyegetett kategóriába (Near Threatened) került.

Európai bölényForrás: Brent Huffman/IUCN

A Carcharhinus obsoletus nevű cápafaj, amelyet csak tavaly írtak le hivatalosan, máris a súlyosan veszélyeztetett/kihalt (Critically endangered/Extinct) kategóriába került. A fajt utoljára 1934-ben regisztrálták élőhelye a Dél-kínai-tengeren már több mint egy évszázada kiterjedt halászati terület, és ma is a világ egyik leginkább halászott tengeri régiója. Mivel nem valószínű, hogy a faj fennmaradhatott volna ilyen terhelés alatt, valószínűleg kihaltnak könyvelhetjük el.

A vörös lista kategóriái

A Természetvédelmi ökológia című tankönyv szerint:

Kihalt (Extinct) - már az utolsó ismert példánya is elpusztult

Vadon kihalt (Extinct int the wild) - a fajnak csak fogságban élő egyedei léteznek

Súlyosan veszélyeztetett (Critically Endangered) - a kihalás közvetlen közelébe került fajok

Veszélyeztetett (Endangered) - fajok, amelyeket a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben már a közeli jövőben a kihalás veszélye fog fenyegetni

Sebezhető (Vulnerable) - fajok, amelyek a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben előreláthatólag a kihalás szélére fognak kerülni

Mérsékelten veszélyeztetett (Near Threatened) - potenciálisan veszélyeztetett fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye, de védelem nélkül előreláthatólag a veszélyeztetett fajok közé kerülnek

Nem veszélyeztetett (Least Concern) - elterjedt fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye

Adathiányos (Data Deficient) - fajok, amelyekről nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat

A Fülöp-szigeteki Lanao-tóban endemikus (bennszülött) 17 édesvízi halfaj közül 15 faj súlyosan veszélyeztetett, két faj pedig talán ki is halt, ami a betelepített ragadozók, a túlhalászás és a pusztító halászati módszerek rovására írható.

Három közép-amerikai békafajt nyilvánítottak kihaltnak nyilvánítottak, huszonkét közép- és dél- amerikai békafajt pedig a súlyosan veszélyeztetett (talán kihalt) kategóriába került. E drasztikus csökkenés fő oka a kétéltűpestis (chytridiomycosis) nevű betegség. Más békafajoknak ugyanakkor javult a helyzetük, köztük a Sarcohyla celata nevű, mexikói levelibékának, amely súlyosan veszélyeztetettből mérsékelten fenyegetetté vált.

Ami a növényeket illeti: a Macadamia integrifolia sebezhető, míg a M. ternifolia és a M. tetraphylla veszélyeztetettként szerepel. A tölgyfák csaknem egyharmadát (a 430 fajból 113) kihalás fenyegeti, ebből kilenc ázsiai tölgy már súlyosan veszélyeztetett (talán kihalt). A legtöbb veszélyeztetett fajt Kínában és Mexikóban találjuk, majd Vietnám, az Egyesült Államok és Malajzia következik. Kínában, Mexikóban és Délkelet-Ázsiában a legnagyobb veszélyt a mezőgazdasági célú erdőirtás és a fakitermelés jelenti, míg az Egyesült Államokban az invazív idegen fajok, betegségek és az éghajlatváltozás jelentik a fő problémát.

Leadkép: Parti delfin

Kép forrása: Fernando Trujillo/IUCN

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek