Elszállították a vadon mélyéről a legendás alaszkai buszt

Az Út a vadonba című könyv és film által híressé tett, fairbanksi busz 60 évig állt elhagyatottan Alaszkában, a Denali Nemzeti Park határához közel. A legendás jármű az évek során nem teljesen veszélytelen turisztikai attrakcióvá vált, az alaszkai természeti erőforrások tanszéke (Alaskan Department of Natural Resources) szerint 2009 és 2017 között 15 akciót kellett végrehajtani a bajba került turisták megmentésére. Legutóbb áprilisban egy 26 éves brazil férfit mentettek meg, aki élelem nélkül rekedt itt, miután elolvadt a jég a Teklanika-folyón, és az elzárta a területet - derül ki a ftw.usatoday.com cikkéből.

A busz másolata, melyet a film forgatásán használtakForrás: Madeleine Deaton/commons.wikimedia.org

Ennél még súlyosabb tragédiák is történtek itt, tavaly ugyanis egy 24 éves fehérorosz nő halt meg, akit átkelés közben ragadott el a víz, egy másik természetjáró pedig 2010-ben fulladt a folyóba.

A buszt a nemzeti őrség katonáinak segítségével távolították el: lyukat vágtak a mennyezetbe és a padlóba, majd egy CH-47 Chinook helikopterrel megemelték és egy teherautóra tették. Ezután egy titkos helyre szállították, ahol addig lesz, míg nem döntenek a további elhelyezéséről. Szintén megőrizték Christopher McCandlessnek, az Út a vadonba főhősének a buszban talált bőröndjét. A fiú 1992-ben talált rá a járműre, és több mint 100 napig, egészen haláláig élt itt egyedül.

A busz egyébként még az 1940-es években került a területre, A Yutan építőipari vállalat jóvoltából, ebben szállásolták el ugyanis az itteni útépítésen dolgozó alkalmazottaikat. Amikor a projektet 1961-ben befejezték, egyszerűen csak otthagyták a járművet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek