Triesztben újra üzembe helyeznék Európa egyik legrégebbi villamosát

A trieszti önkormányzat két békeidőkbeli villamoskocsit mentett meg attól, hogy magángyűjtők vegyék meg, és rejtsék el őket a nyilvánosság elől. Az önkormányzata 25 000 eurót szánt a járművek megvásárlására és helyreállítására, amelyek a 20. század elején a Triesztet és a közeli, szlovén határ melletti Opicina falut összekötő vonalon szolgáltak - adja hírül a themayor.eu.

Egy újabb villamos az opicinai vonalonForrás: Nol Aders/wikipedia.org

A vonal a hagyományos villamos és a sikló összeházasításának érdekes és a világon egyedülálló példája. 2016. augusztus 16-án két villamos összeütközött, a forgalom azóta szünetel, de a közlekedést szeretnék helyreállítani, és egyes szakaszokon akár a nosztalgiavillamosok is szállíthatják majd az utasokat. A szóban forgó villamosok Európa legrégebbjei közé tartoznak és olyan időkbe vezetnek, amikor a motorizált közlekedés még kísérleti stádiumban volt.

A régebbi kocsi zöld színű, 1901-ben készült, és 1935-ig állt üzemben, barna színű társát 1906-ban gyártottak. Miután kivonták őket a forgalomból, a helyi siklón szolgáltak ellensúly gyanánt.. A barna villamos 1990 és 2002 között a Vasúti Múzeumban állt, majd 2003-ban helyreállították, hogy ismét a siklón üzemeljen, amikor a zöld kocsit elektromos és azbesztproblémák miatt innen is mellőzték.

Salvati due tram storici di inizio ‘900 Il Comune di Trieste ha acquistato i due tram di Opicina di inizio ‘900,...

Közzétette: Comune di Trieste – 2020. december 1., kedd

A kocsikat rövid, sík szakaszokon újra tervezik majd forgalomba állítani, miután a zöld jármű is átesett némi ráncfelvarráson és azbesztmentesítésen, emellett továbbra is használhatók lesznek különböző jeles események, ünnepségek alkalmával.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek