Viking hajó maradványaira bukkantak Norvégiában

Egy vaskori viking hajó maradványaira bukkantak a Norvégia déli részén lévő Halden város közelében egy hajósírban, írja az MTI. Földradarral végzett talajvizsgálatok során bukkantak a hajóalakú körvonalakra - mondta Knut Paasche, a Kulturális Örökséget Kutató Norvég Intézet (Niku) munkatársa hétfőn egy sajtótájékoztatón.

Forrás: NIKU Norsk Institutt for Kulturminneforskning

"A lelet nagyon izgalmasan. Mivel csak három jó állapotban megmaradt viking hajósírt találtunk eddig, ennek biztosan nagy történelmi jelentősége lesz" - mondta a szakember. A hajó maradványait 50 centiméterrel a felszín alatt találták egy halomsírban, a monumentális Jellhaugen halomsír közelében.
A kutatók szerint a mintegy 20 méter hosszú lelet a korai északi vaskorszakból származhat (500 és 1030 közötti időből). A hajó mellett legalább hét további halomsírt és öt hosszúház maradványait találták meg.

Arról egyelőre nincsenek információik a szakértőknek, milyen állapotban maradt meg a hajó. Legalább a hajótőkét és fenékpallót tartalmazó alsó része megőrződhetett a véleményük szerint. A sírhalom felső részét a 19. század végén mezőgazdasági célokból elhordták.

A továbbiakban újabb talajvizsgálatokkal szeretnének megtudni még többet a hajóról anélkül, hogy kiásnák és ezzel kitennék az elemek hatásának. Nem kizárt azonban, hogy később mégis kiássák.
Nagyon ritkák a jó állapotban megőrződött viking hajók. Norvégiában eddig csak három darabot fedeztek fel, legutóbb 1903-ban. A megtalálási helyük alapján Gokstad-, Oseberg- és Tune-hajónak nevezett leleteket az Oslóban lévő Viking Hajómúzeumban állították ki.

Az osebergi viking hajó egy korabeli viking hajó, amelyet egy sírban találtak meg az Oseberg farmon Norvégiában, közel az Oslo-fjord partjához. Ma Oslo Viking Hajómúzeumában őrzikForrás: Hofi0006 / Wikipedia

A hajók fontos elemei voltak a vikingeknél a magas rangú személyek temetési szertartásainak. A lakosság többi részét csak csónakokban vagy csónakalakú kőrakásokban temették el - mondta Wolfgang Neubauer, a kutatásban résztvevő osztrák Ludwig Boltzmann intézet vezetője.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek