Hawaiin egy teleszkóp miatt hirdettek szükségállapotot

A tervezett Harmincméteres Teleszkóp (Thirty Meter Telescope) a csillagászok szerint forradalmasíthatja az univerzumról alkotott képünket, a helyi őslakosok azonban fellázadtak az ötlet ellen. A teleszkópot ugyanis egy alvó vulkán, a Mauna Kea tetejére tervezik, amely a helyiek egyik szent területe.

Tüntetések sorozata indult el a tervezett projekt ellen, mostanra pedig az egész állam területén szükségállapotot kellett hirdetni.

A teleszkóp látványterveForrás: www.tmt.org

A Harmincméteres Teleszkóp egyébként a valaha épített legnagyobb, a látható fénytartományban üzemelő távcső lenne a világon, írja az Index. Ez azt jelenti, hogy például 12-szer élesebb képeket szolgáltatna, mint a Hubble űrteleszkóp hasonló berendezései. A gond nem is itt van, hanem a választott helyszínnel. A Mauna Kea az őslakosok szerint az istenek lakóhelye, plusz nem utolsó szempont az sem, hogy a környezet természeti kincsei is jelentősek.

Az őslakosok szövetségeseket is találtak a tüntetéshez, többek között csillagászokat is. Valójában már a projekt tíz évvel ezelőtti bejelentése óta tiltakoznak az ötlet ellen. 2015-ben például meg akarták már kezdeni az építést, de az akkori tüntetések ezt lehetetlenné tették. Végtelen pereskedésbe kezdtek, és tavaly októberben a hawaii legfelsőbb bíróság helyben hagyta a teleszkópra kiadott építési engedélyt. Az építkezés kezdetét így idén július 15-re tervezték. Ekkor azonban pár száz tüntető állta az építő cég gépeinek útját.

A helyzet azóta sem rendeződött, sőt, a szükségállapot elrendeléséig fajult. Időközben több mint 500 csillagász is aláírta azt a nyílt levelet, amely a tüntetők kriminalizálása, illetve az építkezés erővel történő megkezdése ellen tiltakoznak. Úgy néz ki, hogy ha itt nem tudják megépíteni a mega teleszkópot, akkor a Kanári-szigeteken próbálkoznak meg vele.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek