Nagy a kereslet a hamis teszteredményekre a fekete piacon

Több országba csak negatív teszttel lehet belépni, a papírokat azonban nem mindenki legális úton szerzi meg. Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy brazil turisták próbáltak hamisított teszttel belépni a dél-amerikai ország egyik szigetére, de nem ez volt az egyetlen eset, amikor valaki a rendszer megkerülését választotta - derül ki a travelandleisure cikkéből.

A kép illusztrációForrás: smolaw/shutterstock.com

Miután szeptemberben Párizsban lebukott egy utas, aki hamis dokumentumokkal akart Addisz-Abebába jutni, a francia hatóságok rájöttek, hogy a Charles de Gaulle repülőtéren 150–300 euróért (50-100 ezer forint) árulják a hamis tanúsítványokat. A múlt héten hét embert tartóztattak le, akiket elítélésük esetén öt évig terjedő szabadságvesztéssel és 375 000 eurós (körülbelül 133 millió forint) pénzbírsággal sújthatnak.

Angliában egy blackburni férfi beszélt arról, hogy milyen egyszerűen lehet hamis teszteredményekhez jutni: az ember egyszerűen csak letölt egy e-mailt, megváltoztatja a nevet, a születési dátumot és a teszt dátumát, majd kinyomtatja. A férfi Pakisztánba akart utazni, de mint mondta, hosszadalmasnak találta a procedúrát, és hozzátette, hogy olyanok is léphetnek erre az útra, akiknek tüneteik vannak. Branfordban 150 fontért (mintegy 60 ezer forint), Blackburnben pedig 50 fontért (nagyjából 20 ezer forint) keltek el hamis dokumentumok.

Az ilyen esetek elkerülésére különféle protokollok születtek. Hawaiion például csak jóváhagyott laborok eredményeit fogadják el, és ezeket digitálisan kell továbbítani. Eközben a United Airlines és a Cathay Pacific Airways egy új, CommonPass nevű alkalmazást tesztel, mely egységesíti az egészségügyi adatokat, a laboratóriumi eredmények és az oltási adatokat.

A hamis dokumentumok, úgy tűnik, nem olyan gyakoriak az Egyesült Államokban, mert itt könnyen hozzáférhetők a tesztek, itt nagyobb problémát jelentenek a személyes adatokkal visszaélő hamis tesztregisztrációs webhelyek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek