Ez a négy település került fel Olaszország legszebb városainak exkluzív listájára

Olaszország olyan híres művészeti városain túl mint Róma, Firenze és Nápoly, kisebb városok és falvak gazdag kultúráját is felfedezhetik és élvezhetik lassabban, alaposabban és hagyományosabban. Az I Borghi più belli d'Italia Egyesület (Olaszország legszebb települései) kifejezetten ezek védelme és népszerűsítésének céljából jött létre. A legfeljebb 15 000 lakosú kisvárosok kérhetik ezt az elismerést, ha fel vannak készülve arra, hogy végigjárjanak egy hosszú és alapos folyamatot, amely ellenőrzi a hely művészeti, történelmi és kulturális örökségét, valamint hagyományait, a fenntarthatóságra való figyelmet és az idegenforgalomra épülő infrastruktúrát. 2020 októberében négy új város lépett be ebbe az exkluzív klubba, mindegyik az ország déli és középső területeiről. Az első Tropea, más néven „a Tirrén-tenger gyöngyszeme", és Calabria régió egyik legkedveltebb tengerparti helyszíne, ami hivatalosan Olaszország legszebb középkori városa.

A Santa Maria dell’Isola-bazilika TropeábanForrás: © José Luiz Bernardes Ribeiro/Wikipedia

Lélegzetelállító természeti tájairól és lilahagymájáról is ismert, amely híres Olaszországban és külföldön egyaránt. Az egyesület azt is hozzáteszi, hogy stratégiai helyzetének köszönhetően mindig fontos szerepe volt, mind a rómaiak alatt, mind az őket követő népek hódításai során.

A másik dél-olaszországi város Monte Sant'Angelo, Fuggia tartományban, a Puglia régióban található. A Gargano Nemzeti Park közepén fekvő város lenyűgöző tájakkal, valamint két Unesco világörökségi helyszínnel büszkélkedhet.

Monte Sant'Angelo apró házaiForrás: Mazaki/ Wikpedia

Az egyik az ötödik századra visszanyúló San Michele Arcangelo szentély, a másik a Foresta Umbra ősbükkösei, melyek fái három évszázadosak is lehetnek. Az olasz csizmán felfelé haladva a következő város Lazióban van, a Tiberis folyó völgyében, ahonnan a nevét is kapta Bassano in Teverina.

Bassano in Teverina épületei a múltat idézik megForrás: Cosmin latan/Wikipedia

A környéken etruszkok nyomaira bukkantak, és az egyesület honlapján is olvasható az óratorony sajátos története, amit egy másik óratoronyba, a szomszédos Santa Maria dei Lumi templomába építettek be. A két szerkezet a mai napig együtt ketyeg. Végül ott van az umbriai Monteleone d'Orvieto, amelyet „vörös téglák szigetének neveznek a zöld tengerben".

Monteleone d'Orvietot a természet öleli körbeForrás: Di mpattugli/ Wikipedia

Olaszország zöld szívében található, lenyűgöző táj veszi körül, amelyet a város közepén lévő tetőteraszokról lehet megcsodálni – írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek