Kiderült, melyik ország termeli a legtöbb műanyag-hulladékot

Egy nemrégiben megjelent tanulmányból az derül ki, hogy az Egyesült Államokban ötször több műanyag-hulladék keletkezik, mint azt korábban gondolták, ezzel az ország a világ legnagyobb műanyag-hulladék-termelője - adja hírül a matadornetwork.com.

Forrás: Melanie Hobson/shutterstock.com

A tanulmány szerint 2016-ban az USÁ-ból 42 millió metrikus tonna műanyaghulladék került a globális ökoszisztémába, vagyis kétszer annyi, mint amennyit India akkor termelt. Noha az ázsiai országokat, köztük Kínát, Thaiföldet és Indiát általában a legnagyobb műanyag-szennyezőknek tekintették, a tanulmány szerint a lista élén valójában az Egyesült Államok áll, majd az Egyesült Királyság, Dél-Korea és Németország következik.

Az Államokban az említett hulladékmennyiségből 0,14 és 0,41 metrikus tonna közötti mennyiséget raktak le illegálisan, 0,15–0,99 metrikus tonnát pedig nem kezeltek megfelelően azokban az országokban, ahová újrahasznosítás céljából szállították.

Ez utóbbiak között például Bangladest, Laoszt, Etiópiát és Szenegált találjuk, ahol az exportált műanyag-hulladékok mennyiségével korábban nem számoltak el, így fordulhatott elő, hogy tévedtek a becslések is. A kutatás azt is mutatja, hogy az amerikaiak minden eddiginél több műanyagot használnak. Az Egyesült Államokban él a világ népességének 4%-a, de a műanyag-hulladékának 17%-át termeli - mondta Nick Mallos, az Ocean Conservancy munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.

Szeméthegyek Las VegasbanForrás: John Dvorak/shutterstock.com

A probléma egy része a műanyagok újrafeldolgozhatóságával kapcsolatos tévhitekből származik, az elvileg újrahasznosítható műanyagokból a gyakorlatban ugyanis - például szennyeződések miatt - sokat nem hasznosítanak újra, és így végül kikerülnek az újrahasznosító központokból. 2016-ban az amerikai műanyaghulladéknak csak 9 százalékát hasznosították újra.

2016 a legutóbbi év, amikor rendelkezésre állnak adatok a műanyag-szennyezésről, azonban Kína 2018-as döntése, amely szerint nem fogad több műanyagot az Egyesült Államokból, több amerikai fogyasztó figyelmét hívta fel az ügyre. Malajzia, Vietnam, Thaiföld, India és Indonézia szintén korlátozásokat vezetett be a hulladék behozatalára vonatkozóan.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek