Buborékgát gyűjti össze a műanyaghulladékot Amszterdam csatornáiban

Légbuborékok alkotta gáttal gyűjtik össze Amszterdam csatornáiból a műanyag hulladékot még az előtt, hogy az az Északi-tenger vízébe jutna - írja az MTI a Guardian cikkére hivatkozva. A világon elsőként alkalmazott technológiát, az úgynevezett nagy buborékgátat egy holland start-up cég, az amszterdami önkormányzat és a regionális vízgazdálkodási hatóság indította el.

Amszterdami csatorna - illusztrációForrás: Nenad Maric/pixabay.com

Az egyszerű eszköz a csatornák vízében lévő hulladékot - elsősorban a kicsiny műanyag darabokat - tereli a Westerdok-csatorna szélére, ahol összegyűjtik azokat és kiemelik a vízből. A próbaüzem azt mutatta, hogy az eszköz az úszó hulladék mintegy 80 százalékát képes összegyűjteni.

"Az óceánokban lévő műanyag hulladék több mint kétharmada a folyókból, csatornákból jut oda. Miért ne lehetne ezeket rögtön a folyókból kiszűrni?" - idézte a brit napilap Philip Ehrhornt, a technológia társalkotóját, aki hozzátette ugyanakkor, hogy a fizikai akadály építése azért nem jöhetett szóba, mert a csatornának nyitva kell állnia a vízi élőlények és a hajózás előtt.

A légbuborék-gát egy hosszú, perforált cső, amely a csatorna mélyén átlósan fut, mintegy 60 méter hosszan. Sűrített levegőt pumpálnak bele, amely a csőből buborékok formájában felszállva a vízben gátat alkot, miközben a természetes vízfolyás segít abban, hogy a csatorna széléhez sodorja a hulladékot, amelyet ott egy kicsiny gyűjtő fog fel.

Ehrhornt, aki egyébként hajóépítész és óceánmérnök, egy ausztráliai szennyvízkezelő technológiája ihlette, amelyet 2015-ben tanulmányozott. "Az egyik fázisban levegőztetik a vizet, és olyan légbuborékokkal töltik fel, mint amilyeneket egy nagy jacuzziban látunk. A wc-kből a csatornába kerülő, kis műanyagdarabokat a szennyvízmedence egyik sarkában gyűjtik össze, ez volt az, ami az ötletet adta.

"Ha a műanyagot ily módon terelhetjük, miért ne alkalmazhatnánk ezt a technológiát egy folyóban is" - magyarázta. Az első ilyen működő buborékgát, amely a nap 24 órájában három éven át fog üzemelni Amszterdamban, a fenékkotrást fogja kiegészíteni, amellyel jelenleg évente mintegy 42 ezer kilogramm nagyméretű műanyag hulladékot gyűjtenek össze a város vízi útjairól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek