Titokzatos rádiójel forrását találták meg a Tejúton

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint nemzetközi kutatócsoport detektálta annak a néhány ezredmásodpercig tartó, rendkívül intenzív rádióhullám-villanásnak a forrását, amelyet még áprilisban észleltek rádióteleszkópok az amerikai kontinensen - adja hírül a nationalgeographic.com.

A kanadai CHIME teleszkópForrás: Mateus A. Fandiño/commons.wikimedia.org

Először április 27-én két NASA űrtávcső vette a Tejútról érkező röntgen- és gammasugár-sorozatot SGR 1935 + 2154 néven, másnap pedig újabb rádióteleszkópok - köztük a kanadai CHIME teleszkóp - észlelték a villanást ugyanabból a forrásból, melyről akkor még nem tudták megmondani, hogy mi lehet. A rádiójelek ugyan nagyon rövidek, de olyan intenzívek voltak, hogy a mobiltelefonok is érzékelhették azokat.

Mint kiderült, a sugárzás forrása egy egzotikus csillagtárgy, amelyet magnetárnak hívnak: ez nem más, mint egy fiatal, korábbi csillag felrobbanásával keletkezett neutroncsillag, amely rendkívül erős mágneses térrel rendelkezik.

A távcsövek már korábban is vettek fel ilyen hullámlökéseket, de mindig a galaxisunkon kívülről, a kutatók pedig évek óta spekulálnak azon, hogy mi okozhatja ezeket a jelenségeket. A lehetséges okok közül még az idegen technológiát sem zárták ki.

Ez az első olyan rádiójel-felvillanás, amelyet konkrét forrásra tudtak visszavezetni, és ez volt egyben a legenergikusabb rádióhullám-lökés is, amelyet valaha a galaxisunkban rögzítettek, noha ez még mindig gyengébbnek számít, mint a kívülről érkező rádió-kitörések.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek