Több, mint fél évszázada fellőtt rakéta lehet az objektum, mely most a Föld felé tart

A múlt hónapban egy, a Hawaii Maui szigetén található távcsővel észlelték a 2020 SO névre keresztelt objektumot, melyről eddig azt hitték, aszteroida. A tárgy várhatóan novemberben lép majd a Föld pályájára, hogy 2021 márciusáig a közelben úgynevezett miniholdként keringjen, akár 43 ezer kilométerre megközelítve bolygónkat, mielőtt visszatérne a saját pályájára - derül ki a travelandleisure cikkéből.

Maui egyik obszervatóriumaForrás: Forest and Kim Starr/commons.wikimedia.org

De kezdettől fogva volt egy másik elmélet is, melyet többek között Dr. Paul Chodas, a NASA Földközeli Objektumokat kutató Központjának igazgatója képviselt. Mint mondta, azt gyanítja, hogy az objektum egy régi rakétahajtómű lehet, mert Nap körüli pályán halad és olyanon, amely rendkívül hasonló a Földéhez.

Most, hogy a mintegy 8 méteresre becsült tárgy egyre közelebb kerül a Földhöz, egyre könnyebb lesz azonosítani. Mindenesetre Chodasnak egészen pontos elképzelései vannak arról, melyik is lehet ez a rakéta. Mint mondta, ez a NASA Surveyor-2 űrszondájához tartozó rakéta egy darabja lehet, melyet 1966-ban a Holdra próbáltak feljuttatni, azonban műszaki hiba miatt a küldetés nem járt sikerrel, a szonda a Holdba csapódott.

A Surveyor-2 kilövéseForrás: NASA/LeRC/commons.wikimedia.org

Az űrben egyébként meglehetősen nagy mennyiségű, ehhez hasonló űrszemét kering, melynek darabjai olykor olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy akár ütközésveszély is felléphet. Mint az MTI híréből kiderül, nemrégiben például egy már nem működő orosz műhold, a Kozmosz-2004 és egy használaton kívüli kínai rakéta, a Csang-cseng darabjai kerültek egymáshoz 25 méteres közelségbe. Az objektumok együttes tömege meghaladja a 2,5 tonnát, relatív sebességük másodpercenként 14,66 kilométer, így az ütközés katasztrofális lehetett volna, valódi törmelékzuhatagot eredményezve.

Mivel mintegy ezer kilométer magasságban keringenek, az így keletkező törmelékek nagyon hosszú ideig a közelben maradtak volna, fenyegetve a működő műholdak munkáját. Mivel egyre több műholdat lőnek fel, egyre nagyobb az aggodalom a lehetséges ütközések miatt. Egyes számítások szerint mintegy 900 ezer darab egy centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, amelyek nagy sebességnél hatalmas károkat okozhatnak egy működő műholdban, vagy akár teljes el is pusztíthatják azt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a héten mutatta be éves jelentését az űrkörnyezet állapotáról, amelyben kiemelték az űrtörmelékeket előidéző események problémáját. Ezek közé tartoznak a keringési pályán keletkező robbanások, amelyeket például üzemanyag vagy akkumulátorok okoznak a régi rakéták vagy szondák fedélzetén. Az elmúlt 20 évben évente átlagosan 12 ilyen esemény történt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek