Legendás űrhajó-landolás helyszínére vezet Oroszország új túraútja

Hónapok óta dolgoznak az önkéntesek Oroszország Permi határterületének régiójában, hogy egy rövid túraútvonalat hozzanak létre a vadonban arra a helyre, ahol a Voszhod–2 űrhajó 1965-ben földet ért két asztronautával, Pavel Ivanovics Beljajevvel és Alekszej Arhipovics Leonovval a fedélzetén, akik közül az utóbbi a világon elsőként hajtott végre űrsétát - derül ki a Travel and Leisure cikkéből.

Ilyen szép tájakon lehet kirándulni a permi határterület vidékén - illusztrációForrás: Sergei Berezin/pixabay.com

A visszaút azonban nem volt teljesen zökkenőmentes, ugyanis az űrhajó kabinjából szivárogni kezdett a levegő, de más meghibásodások is történtek, melyek miatt végül kézi vezérléssel kellett leszállni, ami az űrkutatás történetének első ilyen leszállása volt. Az asztornauták a kijelölt leszállási területtől néhány száz kilométerre, Perm városának közelében szerencsésen visszaérkeztek a Földre, egészen pontosan egy erdőbe, melyet akkor épp mély hó borított.

A legendás landolás helyszínét hamarosan bárki megnézheti az államilag finanszírozott "Perm Space" nevű projekt keretében, melynek munkálatai a Parma nevű jótékonysági szervezet hathatós közreműködésével zajlanak. Az út végén a látogatók megtekinthetik a landolás helyszínét és a hajdani űrkapszula életnagyságú modelljét. A helyre egy pavilont és mosdókat is felhúznak, sőt, kemping is lesz azoknak, akik szeretnék egy kicsit mélyebben magukba szívni az itteni hangulatot.

Mint Anna Ivanova, az egyik önkéntes elmondta, eddig is jártak ide túrázók annak ellenére, hogy a helyszín nem volt jól megközelíthető, ez utóbbi azonban hamarosan változik.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek