Sok ezer emlék lakja a világ legszebb temetőit

A temetői sétáknak az egyik legfőbb vonzereje a béke. Itt nincsenek, vagy csak elvétve fordulnak elő kiabálva futkosó kisgyerekek, nem szól hangos zene, nem teker el mellettünk egy gyors bringás, egyszóval ki van kapcsolva egy átlagos parkban tett bandukolás szinte minden zavaró mozzanata. A világban nagyon sok, kifejezetten szép temetőt lehet bejárni, míg másoknak épp szokatlanságukban, vagy múltjuk egy-egy különös mozzanatában rejlik a vonzerejük.

Bonaventure Cemetery

Savannah, Egyesült Államok
1846 óta üzemel a temető, mely John Berendt könyvével vált igazán híressé. Az 1994-es Éjfél a jó és a rossz kertjében három évvel később már mozifilmen is megjelent. Az eredeti könyvborítón egy lányról készült szobor látható: a Bird Girl, vagyis a Madaras lány két kezében két lapos tálat tart, melyekből madarak csipegetnek élelmet.

Bonaventure CemeteryForrás: Atomazul/Shutterstock

A híressé vált alkotás ma már nincs a temetőben, de meg lehet nézni a Telfair Museumban. A temető hangulata viszont még mindig a régi, köszönhetően a számtalan, mohával borított angyalszobornak és a hatalmas tölgyfáknak.

La Recoleta

Buenos Aires, Argentína
Az 1822-ben alapított temető egészen olyan, mint egy önálló város, melynek utcáit döbbenetes kripták szegélyezik. Bár sokaknak talán morbidnak tűnhet egy effajta csavargás, nagyon sok turista keresi fel a sírkertet, mely a 30-as évekig a leggazdagabb helyi családok temetkezési helye volt.

La RecoletaForrás: Dado Photos/Shutterstock

A legismertebb sír egyértelműen Eva Peróné, azaz Evitáé, aki Juan Domingo Perón argentin elnök felesége volt. Halálakor az egész ország gyászba borult, népszerűsége pedig akkora volt, hogy koporsóját egészen mélyen, bő 4,5 méteres sírban helyezték örök nyugalomra, hogy biztosan ne háborgassa senki a földi maradványait.

St. Andrews Cathedral Graveyard

St. Andrews, Egyesült Királyság
Az ősrégi temetők közé tartozik a skót kisvárosban, St. Andrews-ban található hely, mely a 11-12. században épült katedrális része. Az óriási templom évszázadokon át a legnagyobb volt Skóciában, ám a háborúk és a természeti erők pusztítása miatt ma már csupán néhány falmaradvány és torony mered az ég felé.

St. Andrews Cathedral GraveyardForrás: T.W. van Urk/Shutterstock

A panoráma gyönyörű innen, mivel az egykori katedrálist a tengerparti sziklákon húzták fel. Bársonyosan zöld fű veszi körül a számtalan középkori sírkövet, sokan pedig esküsznek rá, hogy az egész temető és az apátság tele van a holtak szellemével.

Arlingtoni nemzeti temető

Arlington, Egyesült Államok
Az amerikai polgárháború éveiben Lee tábornok elkobzott birtokán hozták létre a katonai temetőt, melynek magasabb pontjáról a Pentagonra is rá lehet látni. Minden díszt nélkülöz a hatalmas füves terület, melyen több mint 400 000 katona egyforma, fehér sírköve áll. Az egyik leghíresebb emlékműve a Kennedy-örökmécses, mely 1963-as első fellobbanása óta megállás nélkül ég, a közelben pedig a néhai elnök feleségének, gyermekének és testvérének sírja található.

Arlington National CemeteryForrás: Orhan Cam/Shutterstock

A temetőben van az ismeretlen katona sírja is, mely előtt folyamatosan díszőrség áll, illetve a Challenger-katasztrófának is állítottak egy emlékművet. Az űrrepülő balesetét egyetlen utasa sem élte túl, három űrhajóst közülük itt, az arlingtoni nemzeti temetőben temettek el.

Père-Lachaise temető

Párizs, Franciaország
A világ egyik leglátogatottabb sírkertje valójában olyan, mint egy hatalmas park, ahol a nézelődők széles sétányokon ballaghatnak a fák alatt. Nevét állítólag XIV. Lajos, vagyis a legendás Napkirály gyóntatója után kapta.

Père LachaiseForrás: Heracles Kritikos/Shutterstock

A kifejezetten elegáns temetőben sok-sok híres ember sírja található, többek között itt nyugszik Marcel Proust, Moliere, Chopin, Edith Piaf, Oscar Wilde és Jim Morrison is. Az utóbbi esetében egyébként még az is felmerült, hogy máshova helyezik át a földi maradványait, mivel rengeteg rajongó zarándokol folyamatosan a The Doors egykori énekesének sírjához és nagyon sok szemetet hagynak a temetőben.

Okunoin

Wakayama prefektúra, Japán
Japán legnagyobb temetőjében több mint 200 000 sírkő található. A sírkert 816 óta létezik, mely egyben az UNESCO Világörökség része is. Nagyon sok buddhista szerzetes földi maradványai pihennek a temetőben, de akadnak egészen különös sírok is.

OkunoinForrás: Phuong D. Nguyen/Shutterstock

Van például egy nagy, kőből faragott kávéscsésze az egyik kő tetején, mellyel egy kávés cég dolgozói előtt tisztelegnek, de nem kevésbé furcsa az az emlékmű sem, amelyet azoknak a termeszeknek állítottak, melyek a növényvédő szereknek estek áldozatul.

Cimitirul Vesel

Szaplonca, Románia
A vidám temetőnek is nevezett nyughely a szokásostól eltérő módon közelíti meg a halál kérdését. A színes fejfákra ugyanis humoros verseket írtak fel a hátramaradtak, hogy ezzel is könnyítsenek kicsit a lelkükön. 

Cimitirul VeselForrás: emperorcosar/Shutterstock

A több száz, ragyogó kék fejfán nemcsak az illető életéből vett verses történet jelenik meg, hanem egy kis jellegzetes momentumot is felfest a készítő. És úgy tűnik, hogy itt értik is a viccet, mivel az apró képeken bőven vannak ivászatra, vagy épp ilyen-olyan csalásra utaló mozzanatok, sőt, egyes helyeken az anyós kárára is humorizálnak.

Waverley Cemetery

Sydney, Ausztrália
A temetőnek egyszerűen tökéletes a fekvése. A vízparton található sírkert lágyan lejt az óceán felé, így a békét kereső látogatók láthatják a mélykék vizet, a hatalmas eget, a szörfözőket vagy akár a naplementét is, ha sokáig maradnak.

Waverley CemeteryForrás: Winston Yang, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79208659

A temetőt 1877-ben alapították, ma 50 000 sírhely található a területén, a helyszín kezelői pedig vezetett túrákat is tartanak azoknak, akik hozzáértő segítségével akarnak bóklászni a sírkövek közötti sétányokon – és keresgélés nélkül szeretnék megnézni néhány nevezetes ausztrál nyughelyét.

Az Olajfák hegye

Jeruzsálem, Izrael
Valaha számtalan olajfa borította a hegyet, vagy inkább dombot, ma azonban csak nevében élnek már a göcsörtös fák. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a jeruzsálemi szent terület a legfontosabb és egyben legrégibb zsidó temetkezési hely a világon.

Az Olajfák hegyeForrás: Kiev.Victor/Shutterstock

A zsidó hit szerint, amikor majd eljön a feltámadás ideje, az éppen itt, a hegy alatti völgyben, illetve ebben a 3000 éve használt temetőben fog kezdődni. Összesen 150 000 sírhely van az Olajfák hegyén, ahonnan nem mellesleg ragyogó kilátás nyílik a városra.

Highgate Cemetery

London, Egyesült Királyság
A 15 hektáros parkban körülbelül 170 000 ember nyugszik, közöttük nagyon sok híresség is. Karl Marx sírján a filozófus hatalmas mellszobra van, de a temetőnek ebben a keleti részében található többek között Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv szerzőjének sírja is.

Highgate Cemetery, Circle of LebanonForrás: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=326413

A temető nyugati részén is van jónéhány monumentális megoldás, ilyen például az Egyptian Avenue bejárata, de nagyon hatásosak a Circle of Lebanon szürke kőkapui is. Több könyvben és filmben is megjelenik a londoni temető, melynek viktoriánus stílusa nagyon angol és helyenként kifejezetten drámai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek