A Buenos Aires-i Recolata temető és Evita sírja is turisztikai attrakció lett

Nemrég a Norwgian Air légitársaság fedélzeti magazinjába is bekerült a Buenos Aires-i Recolata temető, ahol a világhírűvé vált ikon, Eva Peron, azaz Evita is nyugszik. A temetőt évente 700 ezren látogatják meg.

A világszerte ismert Evita sírja a politikus halála után 66 évvel is mágnesként vonzza az Argentínába látogatókat. A Recolata temető hivatalos oldala szerint Eva Paront (született Duarte), habár 1952-ben hunyt el, 20 évig nem temették el a Duarte kriptába; holtteste sokáig ismeretlen helyen volt. Maradványai jelentleg egy erősen biztosított kriptában pihennek, öt méterrel a föld alatt. Hogy az a kripta biztosan itt van-e a Recolata temetőben, arról nem lehet tudni.

Eva Peron márvány kriptájaForrás: Pixabay.com/139904

A temetőben Argentína leghíresebb embereinek végső nyughelye található, köztük az ország elnökeié, Nobel-díjasoké és Napóleon unokájáé is. Több rangos lista a világ tíz legszebb temetője közé sorolja a Recolatát, ami érthető, hiszen csodás szecessziós, neoklasszicista, barokk, art deco és art nouveau stílusú kriptáival, hatalmas márvány mauzóleumaival meglepő látványt nyújt. Kriptái közül 90-et nemzeti történelmi emlékműként tartanak számon.

Sejtelmes és gyönyörű látványForrás: Pixabay.com

Az 5 és fél hektáros területen, hosszú utcák kanyarognak a sírok között. Ha belépnek a dór oszlopokkal alátámasztott, neoklasszicista stílusú kapunk, úgy érezhetik magukat, mintha egy bizarr városban sétálnának, mivel a sírok kis házakra emlékeztetnek.

Az utcákat nem is látni a "halottak labirintusában"Forrás: Pixabay.com/139904

A leggazdagabb argentin családok ma is az itteni kriptákba temetkeznek és körülbástyázzák magukat szebbnél szebb szobrokkal és domborművekkel. A temetőben, mely műemléki védelem alatt áll, több mint 6500 szarkofág, kripta, szobor és koporsó található.

A terület 1822-ben alakult át a város első nyilvános temetőjévéForrás: Pixabay.com / HalloweenHJB

A temető minden nap nyitva tart reggel 8-tól este 18-ig. Érdemes kedden vagy csütörtökön érkezni, mert 11-től mindig ingyenes vezetett túrákat tartanak angol nyelven. A Recolata-hoz legközelebb eső metrómegállók a Retiro és a Callao, vagy pedig a városi turista busz 24-es megállója. A temető impozáns bejáratánál ne felejtsenek el felvenni egy térképet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek