Egy olasz férfi utolsó kívánságaként lánya küldte vissza Szardíniára az elhozott homokot

A lopások és a tömegturizmus miatt veszélybe került az egyik földi paradicsom Olaszországban. Még szeptember elején adtunk hírt arról, hogy egy francia turistát rajtakaptak, amint szardíniai homokot akart hazavinni emlékbe, és azonnal 1000 euróra, vagyis 300 ezer forintra büntették.

Hogy miért ilyen különleges ez a homok? Mert Budelli homokos strandjai mikroorganizmusának köszönhetően rózsaszínben pompáznak, ami varázslatos jelleget kölcsönöz a tájnak. A turisták felelőtlen magatartása miatt azonban már régóta veszély fenyegeti, így az elmúlt években igazi háborút vívtak annak érdekében, hogy senki ne vigye el a rózsaszín homokot, amely a partnak ezt a különleges színt kölcsönzi.

Valóban itt található európa egyik legszebb, de mindenképpen a legkülönlegesebb homokos tengerpartjaForrás: silentstock639/Shutterstock

Akad azonban olyan is, aki megpróbál megváltoztatni a dolgokon: nem elvisz, hanem visszaad. Ezt bizonyítja az a rózsaszín homokkal teli üveg, amelyet a Sardegna Rubata e Depredata (Kirabolt és kifosztott Szardínia) nevű egyesületnek küldtek. Az egyesület a Facebook-oldalán mesélte el, hogy 42 év után egy literes palack érkezett hozzájuk, ami egy 1978-ban Budelliben elvett, rózsaszínű homokot tartalmaz. A meglepő csomag Liguriából érkezett, egy 42 éves nő, Eleonora levelének kíséretében, aki leírta, hogy édesapjától örökölte a varázslatos, rózsaszín homokot.

"Apámtól – aki sajnos nemrég elhunyt – örököltem a tenger és Szardínia iránti szenvedélyemet. Mint jó liguriai szerette a tengert és szeretett vitorlásával útra kelni, amely ezer kalandra elkísérte. A kabinjában volt egy tárgy, amelynek szerinte szerencsét hozó varázsa volt: egy üveg homok. Néhány évvel ezelőtt elmondta, hogy rettenetesen rosszul érzi magát, amiért nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy elhozza a strandról, amelyet a világ legszebbjének tart. Ez az emlék több mint 40 éven át kísérte őt a tengeren" – mesélte.

A nő elmondta, hogy apja utolsó akarata az volt, hogy ez a homok visszakerülhessen Szardíniába, ahonnan származik, és újra a természet része legyen.

Az egyesület így fogalmazott: "A homok 42 kalanddal teli év után a tengerről tért vissza Budelli otthonába" – írja a siviaggia.it.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek