Egy homokba írt SOS-jelzéssel üzentek a bajba jutott tengerészek

Az apró, csendes-óceáni sziget tengerpartján írt "SOS" üzenet hívta a figyelmet három, eltűnt tengerészre. A három férfi a Mikronézia Szövetségi Államokban múlt csütörtökön egy 7 méteres hajóval indult útnak, hogy egy 42 kilométeres utat tegyenek meg Poluwattól a Pulapi atollokig. Az amerikai és az ausztrál hatóságok szerint letértek az útvonalról, kifogyott az üzemanyaguk, és egy apró, lakatlan, Pikelot nevű szigeten kötöttek ki, amely több mint 190 kilométerre volt attól a helytől, ahova indultak – írja a CNN.

Ezt a nemzetközi segélyhívó jelet a világ minden táján ismerik - a fotó illusztrációForrás: Artbox/Shutterstock

Amikor a férfiak nem érkeztek meg Pulapba, a Guamban található Egyesült Államok parti őrsége kutatást indított. A három mikronéziai férfit először az amerikai légierő KC-135 tanker típusú gépe fedezte fel, amely három órán át cirkált a levegőben, hogy megtalálja az eltűnteket. A KC-135 pilótája, Jason Palmeira-Yen ezredes így mesélte a történteket: "Megfordultunk, hogy elkerüljük az esőt, és amikor lefelé nézve egy szigetet láttunk, úgy döntöttünk, hogy ellenőrizzük. Ekkor vettük észre az SOS betűket, és egy csónakot közvetlenül a tengerparton. Innen azonnal riasztottuk az Ausztrál Haditengerészet, akiknek két helikopterük volt a közelben, amelyekkel kiszálltak a szigeten". Nézzék, hogy is történt mindez a valóságban!

A HMAS Canberra ausztrál kétéltű hajó helikoptere a part felé szállt, ételt és a vizet leengedve az oda sodródott hármas számára, miközben az ausztrál csapatok megerősítették a férfiak személyazonosságát, és ellenőrizték, hogy nincsenek-e súlyos sérüléseik.

Egy járőrhajó végül 8 óra körül érte el a férfiakat, helyi idő szerint hétfő este. "Több szervezettel való együttműködés útján sikerült megmenteni a közösségünk három tagját, és visszahozni őket családjukhoz" – emelte ki a mentés sikerének kulcsát Christopher Chas, az USA parti őrségének kapitánya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek