Azonnal 300 ezer forintja bánta, mert homokot lopott Szardíniáról

Ezúttal egy francia turistát kaptak rajta, hogy szardíniai homokot akart hazavinni emlékbe, azonnal 1000 euróra, vagyis 300 ezer forintra büntették. Az Independent cikke szerint a szardíniai hatóságok találtak két kilogramm homokot egy francia utazó táskájában, ott a helyszínen meg is büntették, a homokot pedig elkobozták.

A szicíliai fehér homok évek óta veszélyben van, mert a turisták lopják, ezért a helyi hatóságok különleges szabályokat hoztak a természeti kincs védelmében. Az elmúlt időszakban többen is lebuktak homoklopásért, egy szintén francia pár tavaly egyenesen 40 kilogramm homokot akart kicsempészni a szigetről, tettükért akár hat év börtönt is kaphatnak.

Szardínia fehér homokos tengerpartjai védelmében keményen büntetnekForrás: Flickr.com

„Ez a magatartás nemcsak a környezetet károsítja, hanem veszélyezteti a partvidék turizmusának fenntartható fejlődését is" – szól a helyiek közleménye az ügyben.

Azonban nemcsak az olaszországi szigeten védik szigorúan a homokot, Hawaiion a legnagyobb kiszabható pénzbüntetés 100 ezer dollár (közel 30 millió forint), míg az Egyesült Királyságban egy 1949-es törvény szerint a strandokon talált kövek eltulajdonítása akár 1000 fontos pénzbüntetéssel is járhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek