1600 éves hajómaradványokra bukkantak a szomszédban

Mintegy 1600 éves, római-birodalomból származó hajómaradványokat tártak fel a szerbiai Viminacijum parkban. Ez a terület Kostolac közelében, Szerbia délkeleti részén található, a Duna jobb partján fekszik és egykor római város és táborhely volt.

Hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják a feltárt tárgyakat - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Irina and Denis

A régészek a régi római város egy részét már feltárták, de még mindig lapulnak a föld alatt értékes maradványok. A most felszínre hozott hajódarabokra hét méter mélyen bukkantak rá: két csónak- és egy nagyobb hajó váza került elő - tudtuk meg a szerb RTS tudósításából.

A legnagyobb közlekedési eszköz mintegy 15 méter hosszú, fa szerkezete van és vas vázzal erősítették meg. Mintegy 1600 évvel ezelőtt építhették a rómaiak.  

Nem lenne meglepő, ha további vízi eszköz kerülne elő az adott területen, hiszen minden bizonnyal régen ez a Duna egyik mellékága lehetett, ahol egy kikötő is működött - vélik a szakemberek.

Az értékes maradványokat hamarosan a Viminacium Archeológiai Park kiállítótermébe szállítják, ahol már most is izgalmas látnivalók várják a turistákat: sok más mellett arany és ezüst ékszerek, dísztárgyak, üvegedények, III. századi bronz pénzérmék, parfümös-, illetve balzsamtartó üvegcsék várnak ránk. Egy régi római fürdő maradványit, egy római villát és mamutparkot is megtekinthetünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek