1600 éves hajómaradványokra bukkantak a szomszédban

  Mintegy 1600 éves, római-birodalomból származó hajómaradványokat tártak fel a szerbiai Viminacijum parkban. Ez a terület Kostolac közelében, Szerbia délkeleti részén található, a Duna jobb partján fekszik és egykor római város és táborhely volt.

  Hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják a feltárt tárgyakat - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Irina and Denis

  A régészek a régi római város egy részét már feltárták, de még mindig lapulnak a föld alatt értékes maradványok. A most felszínre hozott hajódarabokra hét méter mélyen bukkantak rá: két csónak- és egy nagyobb hajó váza került elő - tudtuk meg a szerb RTS tudósításából.

  A legnagyobb közlekedési eszköz mintegy 15 méter hosszú, fa szerkezete van és vas vázzal erősítették meg. Mintegy 1600 évvel ezelőtt építhették a rómaiak.  

  Nem lenne meglepő, ha további vízi eszköz kerülne elő az adott területen, hiszen minden bizonnyal régen ez a Duna egyik mellékága lehetett, ahol egy kikötő is működött - vélik a szakemberek.

  Az értékes maradványokat hamarosan a Viminacium Archeológiai Park kiállítótermébe szállítják, ahol már most is izgalmas látnivalók várják a turistákat: sok más mellett arany és ezüst ékszerek, dísztárgyak, üvegedények, III. századi bronz pénzérmék, parfümös-, illetve balzsamtartó üvegcsék várnak ránk. Egy régi római fürdő maradványit, egy római villát és mamutparkot is megtekinthetünk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!