Különböző felekezetek templomai és imahelyei épülnek a bécsi kampuszon

  A bécsi Aspern Seestadt ad otthont annak a rendhagyó projektnek, aminek keretében nyolc különböző vallás közös kampusza épül meg. Az egyes vallási közösségek szent helyei mind képviseltetik magukat, a közös terek pedig a párbeszéd és a tapasztalatcsere helyszínei lesznek – tudtuk meg Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményéből.

  A kampusz átványterveForrás: Látványterv © ZOOMVP.AT

  2010-ben egy bécsi építész az akkor még csak épülő Aspern Seestadt munkálatait szemrevételezve egy templomot is megálmodott az új negyedbe. Bécs Városa azonban nem szeretett volna csupán egy vallásnak kedvezni, így megszületett az ötlet, hogy többeknek egy nagy közös teret, egy kampuszt fognak létrehozni. A vallási épületeken kívül a terület helyet ad majd a Bécsi Egyházi Pedagógiai Főiskola új épületeinek is. A különböző felekezetek templomot és imahelyet kapnak a kampuszon, a közös tereken pedig tapasztalatcsere és párbeszéd segíti elő a békés, szabad és egyenlő vallásgyakorlást a hívők, tanárok, diákok és látogatók között. A projekt helyszíne pedig mi is lehetne más, mint Bécs északkeleti részének új regionális központja, az okosvárosnak is nevezett Aspern Seestadt.

  Nyolc különböző vallási közösség képviselteti magát: buddhista, római katolikus, evangélikus, iszlám, szikh, ortodox keresztény, izraelita és az Új Apostoli Egyház.

  Mindenki lehetőséget kap csoportos találkozók, előadások, események, ünnepek szervezésére, amik mások számára is szabadon látogathatók, így erősítve az egymás közötti tiszteletet, toleranciát és bizalmat.

  A helyszín, ahol a campus felépül, Bécs északkeleti részének új regionális központja, az okosvárosnak is nevezett Aspern SeestadtForrás: Látványterv © ZOOMVP.AT

   A tízezer négyzetméteres kampusz megvalósítására kiírt nyílt pályázatára 42 pályamű érkezett a világ több országából. Az elbírálási kritériumok sokrétűek voltak, a győztes végül a bécsi Burtscher-Durig ZT GmbH építész iroda lett, aki az elegáns, pavilonszerű épületekkel, zöldített falakkal, és egy könnyű és levegős árnyékoló pergolával győzte meg a zsűrit. Utóbbi a vallási épületek felett terül el, szimbolikusan is összekapcsolva őket. Arról, hogy a kampusz mikor készül el, egyelőre nincs pontos információ. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!