Horvátország a turizmusért kockázatot vállalt

Az AFP írása szerint a horvát turizmus már majdnem elérte júliusban a tavalyi teljesítményének 50 százalékát, ám ennek komoly ára is volt. Déli szomszédunk gyorsan cselekedett a koronavírus-járvány európai terjedésének elején, és ennek köszönhetően sokáig alacsonyan tudta tartani a napi fertőzések számát. Ennek is köszönhetően az ország a nyáron kinyitotta a határait, és várta az Adriai-tengerre vágyó turistákat, akik száma ugyan elmaradt a korábbi évek rekordjától, ám így is fellendítették kicsit a gazdaság egyötödét kiadó szektort.

A turizmus felélesztésének ára van HorvátországbanForrás: Shutterstock / Készítette: Simun Ascic

Az AFP beszámolója szerint augusztusban ennek következtében emelkedni kezdett a fertőzések napi száma, és szerdán 358 új igazolt fertőzöttel új rekord született. Emiatt a napokban több európai ország is jelezte, hogy a Horvátországból, vagy annak bizonyos területeiről hazatérő utazók karanténra számíthatnak hazájukban. A horvát hatóságok abban bíznak, hogy a kialakult helyzet még kezelhető a kijárási korlátozások bevezetése nélkül is, Split-Dalmát megyében egyelőre még csak kötelező maszkviselést írtak elő.

A horvát kormány elismeri, hogy kockázatokat vállalt a turisztikai ágazat megmentése érdekében.

Hogy őszinte legyek, a horvát kormány egyértelmű célja volt, hogy a turisztikai szezonból ilyen körülmények között is kihozza a maximumot" – nyilatkozta Andrej Plenkovic miniszterelnök.

A kormány törekvései pedig célt értek, a horvátországi turizmus mutatói júliusban már majdnem elérték a tavalyi év hasonló időszakának a felét, és ezt a jelen körülmények között a horvát tisztviselők kiválónak tartják a francia hírügynökség cikke szerint.

Az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása Horvátországot jelenleg a zöld zónába sorolja, vagyis a járvány szempontjából alacsony a fertőzöttség mértéke.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek