Elmossa az eső Jemen ezeréves világörökségi emlékeit

Jemen fővárosának óvárosában omladoznak az épületek az elmúlt időszak heves esőzései miatt, Szanaa világörökségi helyszínei is veszélybe kerültek. A Reuters beszámolója szerint a helyi hatóságok megkongatták a vészharangot a 11. század előtt, agyagtéglából épített jellegzetes barna-fehér színű épületek miatt, amelyeket az április óta tartó esős időszak sodort veszélybe.

A szanaai világörökséget a polgárháború mellett az időjárás is sújtjaForrás: afp/Mohammed HUWAIS

A beszámolók szerint a főváros történelmi negyedében lévő, a világörökség részét képező házak közül majdnem ötezer beázik, 111 ház részben vagy egészen összeomlott, további 107-nek pedig a teteje omlott be. A történelmi városok megóvásáért felelős hatóság szerint az állagromlás azért is jelentős, mert a helyiek nem gondozzák az épületeket úgy, mint az elmúlt századokban, amikor ennek a hagyománya még erősebb volt.

A meggyengült szerkezetű épületek megmentéséért a jemeni szervek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO) kérték fel, hogy különböző alapítványok bevonásával segítsenek megőrizni az utókornak az épületeket. Egy helyi lakos elmondta, hogy egy bank kezdeményezésére műanyag fóliákat osztanak szét, hogy azzal fedjék be házaikat az emberek.

Jemenben 2014 augusztusa óta polgárháború dúl, amelyben óvatos becslések szerint is legalább százezren vesztették életüket. A világ legsúlyosabb humanitárius válságát csak tovább rontotta a koronavírus-járvány, illetve a szokatlanul heves esős időszak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek