Nemsokára új látványosság várja a Szabadkai Zsinagógában

Szinte a semmiből építik újjá a nemrég felújított Szabadkai Zsinagóga elhagyatott, több mint száz éves orgonáját. A tervek szerint az értékes és nem mindennapi hangszert még az idén bemutatják a szecessziós épületbe érkező turistáknak.

A régi hangszert eredeti formájában helyezik vissza a Zsinagógában - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: siloto

Az orgona 1902-es átadását követően az 1940-es évekig működött, utána évtizedeken keresztül elhagyatva állt. Ez idő alatt sok mindent széthordtak a hangszerből, nagyon sok kár keletkezett benne, de már elkezdték a restaurálását, hogy visszaállítsák eredeti állapotába - írta a vajdasági Magyar Szó cikke.

A szabadkai orgona testvérét Szegeden találja

Érdekesség, hogy a szabadkai orgonához nagyon hasonlót Szegeden is lehet látni, ugyanis a szegedi és a szabadkai zsinagóga orgonája egy időben, egyszerre, ugyanazzal a diszpozícióval készült, csak két teljesen különböző külső szekrénnyel, kinézettel. 

A szabadkai hangszer annó Wegenstein Lipót temesvári orgonakészítő műhelyében készült.

A szegedi egy kétszekrényes, nagyobb térhez méretezett, a a szabadkai pedig egy paraván mögé elhelyezett hangszer, melyet kisebb helyre terveztek. Ez utóbbit másfél év munka után, december elején szeretnék visszahelyezni a Szabadkai Zsinagógába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek