Élőben nézheti, hogyan érkeznek vissza a Földre az űrhajósok

A hétvégén a NASA két űrhajósa, Bob Behnken és Doug Hurley visszaérkeznek a Földre, miután körülbelül két hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson - adja hírül a Travel and Leisure.

Az Apollo 15 vízre szállása 1971-benForrás: NASA/commons.wikimedia.org

A közvetítés augusztus 1-jén, szombaton, magyar idő szerint 15 óra 10 perckor kezdődik a NASA és a SpaceX online felületein. A Crew Dragon vasárnap hajnalban, 1 óra 34 perckor kapcsolódik le az Űrállomásról, majd 19 órás utazás következik, melynek során az űrhajó Föld körüli pályára áll, míg felveszi a megfelelő pozíciót, mellyel beléphet a légkörbe.

Az űrhajó vagy az Atlanti-óceánba vagy a Mexikói-öbölbe zuhan majd, Florida közelében, vasárnap 20 óra 42 perckor. Érdemes azonban legalább egy-két órával korábban bekapcsolni az adást, ha szeretnénk tanúi lenni a visszatérés drámai folyamatának. A kapszula ugyanis 28 ezer km/órás sebességgel érkezik a légkörbe, és ezalatt körülbelül 1900 fokosra hevül.

Nagyjából hat percen keresztül leáll a kommunikáció is a földi irányítással, majd a kapszulát hatalmas ejtőernyők lassítják le a vízreszálláshoz, végül orvosi csapat veszi kezelésbe az űrhajosokat. Az eseményt a NASA sajtótájékoztatója zárja, 23 órakor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek