Egy szomszédos látványosság is felkerült az UNESCO Globális Geopark listára

  Július 10-én felkerült az UNESCO Globális Geoparkok hivatalos listájára az első szerb természeti nevezetesség, a Derdap Nemzeti Park. Ez a látványosság további 14 új geoparkkal közösen gazdagítja mostantól az UNESCO természeti palettáját - tudtuk meg a szerb Turisticki Svet híréből.

  Tájkép a szerb Derdap Nemzeti ParkbanForrás: Shutterstock / Készítette: Slavica Stajic

  A szóban forgó nemzeti parkot Szerbia északkeleti részén találjuk, a szerb-román határ mentén, a Duna jobb partján. A területet 1974-ben nyilvánították védettnek. A látogatók főleg a Vaskapu-szorosáról ismerik, amely Európa leghoszabb és legnagyobb folyóáttörése. A szoros összesen 100 km hosszan húzódik, magába foglalva négy kisebb szurdokvölgyet. A parkban három katlan is felfedezésre vár.

  A Kazán-szoros a leglátványosabb hely, ahol a Duna szélessége mindössze 140 méter, mélysége pedig a 90 métert is eléri. Ez a folyók mélysége szempontjából a világon szinte egyedülálló.

  Élővilága is sokoldalú. Egyes vizsgálatok szerint, mintegy 1100 növényfajnak ad otthont ez a térség. A madár és állatvilága is gazdag, nagy erdős területeinek köszönhetően. Érdekesség még, hogy a jégkorszak visszamaradt emlékei is fellelhetők itt.

  Galambóc váraForrás: Denis Barthel / wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

  A nemzeti park épített értékei között ott van még Galambóc vára, a Duna szerbiai szakaszának legjelentősebb várromja, amelyet tavaly öt éves felújítás után nyitottak meg ismét a látogatók előtt.

  Az UNESCO Globális Geoparkok közé egy kanadai, több kínai, finn, indonéz, nicaraguai, portugál, koreai és orosz nemzeti park is felkerül a szerb park mellett. A rászletes listát ide kattintva böngészhetik át.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek