Ki kell utasítani az illegális aranybányászokat az egyik brazil törzsi területről

A brazil szövetségi bíróság elrendelte, hogy a brazil kormány utasítsa ki azt a becslések szerint 20 000 illegális aranybányászt, akik a yanomami, az egyik legelszigeteltebben élő Amazonas-törzs területén folytatják tevékenységüket - adja hírül a reuters.com.

Yanomamik egy COVID-19 vizsgálati ponton Surucucu-földön, a Roraima állambeli Alto Alegre-benForrás: AFP/Nelson Almeida

A kormánynak öt nap áll rendelkezésére, hogy vészhelyzeti tervet készítsen az őslakos ügyekért és a környezetvédelemért felelős ügynökségek, valamint katonai vezetők segítségével.

A körülbelül 27 000 yanomami relatív elszigeteltségben él, kétszer akkora területen, mint Svájc. Az őslakosokat évtizedekkel ezelőtt árasztották el az aranybányászok, akik nem előszörö hoztak be ide a törzs tagjaira halálos betegségeket. A bennszülöttek most a COVID-19 miatt fordultak a hatóságokhoz, illetve amiatt, hogy az aranybányások irtják az erdőket és az aranybányászathoz használt higannyal mérgezik a folyókat.

A Reuters műholdképei szerint az illegális aranybányászat nagyon felfutott a területen az elmúlt öt évben. Az arany Brazília fontos exportcikkévé vált, melyet hivatalosan az ország legészakibb államában, Roraimában bányásznak, melyhez az említett terület is tartozik. Jóllehet, a régióban nem tartanak nyilván hivatalos aranybányászati tevékenységet. A statisztikák szerint 2019-ben 486 kiló aranyat exportáltak Roraimából Indiába, míg 2018-ban mindössze 38 kilót.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek