Éhezés és a koronavírus-járvány fenyegeti a brazil favelák lakóit

Renato Rosas tudja, milyen érzés a szegénység. A zenész, illetve orvosbiológia területén salsesként dolgozó fiatalember Brazília egyik legnagyobb favelájában – nyomornegyedében – nőtt fel Belémben. A rokonai továbbra is ott élnek. Márciusban, amikor a koronavírus-járvány terjedni kezdett, Brazília vezetői bezárták az iskolákat, vállalkozásokat és üzleteket, megszüntetve a favelákban élő lakosok jövedelmét, akiknek élelmiszerkészletei gyorsan elfogytak.

Brazília egyik nyomornegyede Rio de JanierobanForrás: NakNakNak/Pixabay

Belém 1,5 millió lakosának több mint fele favelákban él, és az iskolákban általában alultáplált gyermekek járnak mert otthon éheznek, mesélte a 38 éves Rosas. Ő és a Farofa Black zene- és oktatási projekt munkatársai pénzt gyűjtöttek élelmiszer csomagokra.

Amikor megállunk egy ilyen helyen, az emberek odafutnak hozzánk. Minden nagyon gyorsan elfogy" – mondta.

Az ilyen jelenetek gyakoriak Brazíliában, ahol csaknem 14 millió ember él sűrűn lakott nyomornegyedekben. Brazíliában még csütörtökön 22 169 megerősített koronavírus fertőzöttet és 1123 haláleset jelentettek, bár valószínűleg ezek az adatok sokkal magasabbak, csak nem jelentik őket. Sao Paulo, Belém, Rio de Janeiro, Salvador, Manaus, Belo Horizonte és Sao Luís nyomornegyedeinek közösségi vezetői, aktivistái és társadalmi projektek szervezői élelmezési és higiéniai készleteket szállítottak a kétségbeesett lakosság számára, mivel az éhezés kezd komoly méreteket ölteni.

Attól tartanak, hogy a koronavírus gyorsan elterjedhet a zsúfolt házakban és sikátorokban, ahol gyakran nincs alapvető szennyvízelvezetés, az egészségügyi szolgáltatások bizonytalanok, ráadásul nagyon gyakoriak az olyan betegségek, mint a tuberkulózis és a Zika.

A Rio de Janeiróban élő 38 éves Raniele Batista nemrégiben kapott élelmiszercsomagot a Complexo do Alemão nevű favelában. "Kilenc vagyunk otthon, hét gyermek és a férjem, akit elbocsátottak, a helyzetünk pedig egyre rosszabb lesz" – mondta. "Hála Istennek, hogy kaptunk élelmiszercsomagot, de nem tudom, mi lesz holnap."

A nyomornegyedekben sok alultáplált gyerek élForrás: Suvajit Roy/Pixabay

A favela lakosainak 80 százaléka már elvesztette jövedelmét a koronavírus-járvány miatt. A lakosok felének mindössze egy hétre elegendő élelme van.

"Az emberek aggódnak a túlélés miatt" – mondta Celso Athayde, a CUFA alapítója, aki több ezer tonna élelmet és szappant osztott szét.

Nem csak az éhezéstől, a koronavírus terjedésétől is félnek mert már több favelából érkezett hír halálos áldozatokról.

Közben a kormány tagjai is egymásnak ellentmondó intézkedéseket hoznak. Jair Bolsonaro elnök ellenzi a társadalmi elszigeteltséget, így elrendelte, hogy az emberek térjenek vissza munkába, ellentmondva saját egészségügyi miniszterének, Luiz Mandettanak, a brazil állam vezetőinek és az Egészségügyi Világszervezetnek – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek