Hamarosan karanténkötelezettség nélkül utazhatunk Angliába

A brit kormány július 10-étől több ország turistáira nézve feloldja a beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást - adja hírül az MTI.

A manchesteri reülőtérForrás: AFP/Oli Scarff

Mint a thepointsguy.com cikkéből kiderült, Európából Magyarországon kívül Andorra, Ausztria, Belgium, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Feröer szigetek, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Grönland, Izland, Olaszország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, San Marino, Szerbia, Spanyolország, Svájc, Törökország és a Vatikán állampolgárai vonatkozik a feloldás.

A minisztériumi közlemény ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az enyhítés csak az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól.

Az Angliába beutazók ezután is kötelesek lesznek megadni az elérhetőségeiket, és be kell számolniuk arról, hogy az előző 14 napban mely országokban vagy térségekben jártak.

A karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az angliai érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek a mentesített országok teljes listáján.

A brit kormány elvárása az, hogy a karanténkötelezettség alól felmentett országok szintén ne kötelezzék elkülönítésre a hozzájuk érkező briteket. Így biztosítható ugyanis, hogy a külföldi nyaralásra utazó briteknek sem úti céljukon, sem hazautazásuk után ne kelljen karanténba vonulniuk.

A listát a brit kormány folyamatosan felülvizsgálja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét növekednének, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás. A karantén-előírás megszüntetése a mentesített országokból vasúton, hajóval vagy repülőgéppel Angliába érkezőkre egyaránt vonatkozik majd.

Utasok a manchesteri repülőtérenForrás: AFP/Oli Scarff

A brit külügyminisztérium is felülvizsgálja utazási útmutatóját, amely jelenleg a legszükségesebb eseteken kívül minden külföldi utazástól eltanácsolja a briteket. A brit kormány június 8-án léptette életbe az elkülönítési rendelkezést, amelynek alapján jelenleg kéthetes karanténba kell vonulniuk a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is.

A kormány akkori indoklása szerint az intézkedés célja annak megakadályozása volt, hogy az immár visszavonulóban lévő nagy-britanniai koronavírus-járvány a külföldről behurcolt fertőzések miatt ismét fellángoljon. Arra, aki nem tartja magát a karantén-előíráshoz, a hatóságok Angliában ezer font (390 ezer forint) pénzbüntetést szabhatnak ki.

A brit turisztikai és a repülési ágazat legnagyobb vállalatai élesen bírálták a karanténintézkedést és összehangolt jogi eljárást kezdeményeztek azzal a céllal, hogy bíróság kötelezze a kormányt a szabályozás visszavonására. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek