Perrel fenyegetnek a légitársaságok a brit karantén miatt

Mától életbe lépnek a Nagy-Britanniába érkezőkre vonatkozó karanténszabályok. Akár repülővel, akár komppal, akár vonattal érkezik valaki, egy űrlapot kell kitöltenie, és 14 napra vesztegzár alá kell vonulnia, melynek címét a határellenőrzés során kell megadnia. Aki nem tud konkrét címet megadni, annak a kormány biztosít szállást, az utazó költségén - adja hírül a BBC.

Érkező utas a Heathrow-n, május 22-énForrás: AFP/Tolga Akmen

Az embereknek lehetőleg saját maguknak kell a megadott helyre vezetniük, és miután eljutottak oda, nem szabad tömegközlekedésre vagy taxiba ülniük. Nem mehetnek munkába, iskolába vagy nyilvános helyre, és nem fogadhatnak látogatókat, kivéve, ha létfontosságú segítségről van szó. A szabályok betartását ellenőrzik, és aki nem tartja be azokat, arra 1000 fontig terjedő bírság vár.

Kivételt képeznek az Írországból, a Csatorna-szigetekről vagy a Man-szigetről érkezők, illetve bizonyos iparágak, például a közúti árufuvarozás és az alapvető egészségügyi ellátás területén dolgozók.

A szabályozás célja a járvány második hullámának megakadályozása, néhány turisztikai vállalkozás azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendelkezések igen súlyosan érintik őket. Elsősorban a légiközlekedési ágazat fogalmazott meg kritikát, ésa cégek jogi lépéseket is kilátásba helyeztek. A folyamat első állomásaként a British Airways, az EasyJet és a Ryanair levelet írt Sir Jonathan Jones ügyésznek, a kormány legmagasabb rangú jogi tisztviselőjének. A légitársaságok bírósági felülvizsgálatot szeretnének kérni a karanténszabályozással kapcsolatban.

Mint mondják, a karanténkötelezettség elriasztja a látogatókat és veszélybe sodorja a munkahelyeket. Ez nemcsak a turizmust, de a feldolgozóipart is érinti, mert ha kevesebb a járat, akkor csökken az import és az export mennyisége is, ami akadályozza egyes vállalkozások helyreállítását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek