India évtizedek óta a legjelentősebb sáskainvázióval kénytelen most szembenézni

India fővárosának, Delhinek egyes részein riasztást adtak ki, miután sáskaraj lepte el a külvárosi területeket. A tudósítók szerint ez az első alkalom, hogy a külvárost, Gurgaont (Gurugramot) is elérte a sáskainvázió. A felvételeken látható, amint több tízezer rovar repül az épületek felett, és leszáll a háztetőkre. India évtizedek óta a legsúlyosabb sáskainvázióval néz most szembe.

Az Afrikából érkezett raj több államban már megcsócsálta a növényeket. Szombaton Delhi környezetvédelmi minisztere, Gopal Rai felkérte a város déli és nyugati kerületeinek hatóságait, hogy legyenek készenlétben, jelentette a Times of India.

A falánk rovarok képesek elpusztítani a teljes termést - illusztrációForrás: Darcy Rogers/Pixabay

Gurgaon lakosainak azt mondták, hogy edényekkel, serpenyõkkel vagy dobokkal zajt keltve próbálják elkergetni a sáskákat. A Gurgaonnal határos Delhi nemzetközi repülőtérre leszálló és onnan induló járatok pilótáinak pedig különös figyelmet kell fordítaniuk erre a komoly veszélyforrásra. KL Gurjar mezõgazdasági minisztériumi tisztviselõ szerint úgy tűnik, a raj eddig nyugatról kelet felé haladt, most pedig éppen a Delhitõl délre fekvő Palwal városa felé tart.

Az ENSZ szerint a jelenlegi invázió a 2018-19-es időszakra vezethető vissza, amikor heves esőzések voltak az Arab-félszigeten. Ez tette lehetővé az észrevétlenül kifejlődött, példátlan szaporulatot. A rajok azóta szétterjedtek Kelet-Afrikában, a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek