Sisi királyné mellszobra rövidesen visszakerülhet eredeti helyére

Az Osztrák-Magyar-Monarchia területén számos emlékművet állítottak Sissi királynő tiszteletére, amelyek közül Vajdaságban eddig ötöt fedeztek fel, ebből kettőt Szabadkán.

Visszakerülhet Erzsébet, azaz Sisi királyné mellszobra a szabadkai Raichle Ferenc parkba, ahol egykoron állt. Ezzel új látványossággal gazdagodna a szecessziós város.

Erzsébet királyné tiszteletére számos műalkotás születettForrás: Wikipédia / Készítette: Emil Rabending

A vasútállomás szomszédságában található posta területén bukkantak rá a szobor talpazatára, amit több mint száz év után mentettek meg az enyészettől - írja a vajdasági Pannon RTV.

A 1000 kilós, 160 centiméteres talapzat évtizedeken keresztül a Szabadkai Posta udvarában volt, anélkül, hogy a helyiek tudtak volna róla. Mint kiderült, maga a mellszobor a MÁV tulajdonában volt, és az első világháború ideje alatt tűnt el. Valószínűleg elszállították, így csak a talapzat maradt Szabadkán.

A műemlék feltárt részét egyelőre nem láthatja a nagyközönség, de azt tervezik, hogy újraalkotják Erzsébet királyné mellszobrát, és a 120 éves talpazattal együtt visszahelyezik régi helyére, a Raichle Ferenc parkba, ahol bárki megtekintheti majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek