A hétvégén a szokásostól eltérő módon ünnepelték a királynő születésnapját

A múlt héten számoltunk be arról, hogy II. Erzsébet királynő férje, Fülöp, Edinburgh hercege a 99. születésnapját ünnepelte. A királynő már áprilisban betöltötte a 94. életévét, de hivatalosan és nyilvánosan minden év június második szombatján ünneplik az eseményt, ami idén 13. szombatra esett. Ez az első alkalom, hogy a királynő a Windsori kastélyban tartja a hivatalos születésnapját, ahol 1895 óta nem tartottak uralkodói születésnapot – írja a BBC.

A körülmények ellenére II. Erzsébet királynő kedélyesen fogadta rendhagyó köszöntését a hivatalos születésnapi ceremóniánForrás: The Royal Family/Facebook

Az eseményt utoljára 1955-ben, három évvel a királynő koronázása után törölték a nemzeti vasúti sztrájk miatt. Ezúttal nem fújták le a szertartást, de míg máskor a Londonban zajló felvonulást általában több ezer néző és a királyi család tagjai követi figyelemmel, most a királynő egyedül ült halványzöld kosztümjében a tisztjei oldalán egy emelvényen. II. Erzsébetnek ez volt az első hivatalos, nyilvános megjelenése a koronavírus-járvány miatti lezárások kezdete óta. 

A királynő először jelent meg hivatalos rendezvényen a járvány miatti lezárások utánForrás: The Royal Family/Facebook

A járvány miatt a hagyományos Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – idén elmaradt.

A királynő 68 éve tartó uralkodása alatt ez volt csupán a második alkalom, hogy ez a parádé elmaradt.

Az ünnepi tisztelgést viszont megtartották, igaz, csak kisebb csoportokban, a walesi gárdatisztek és az udvartartás részéről. Nicholas Witchell, a BBC királyi tudósítója szerint ilyen egy születésnapi parádé a megváltozott időkben. A királynő így is megkapta a neki kijáró tiszteletet. Utána következett a felvonulás, amit a katonaság a szigorú társadalmi távolságtartási intézkedéseket betartva mutatott be. Mivel így jóval kevesebb ember vonult fel, nem lehetett elbújni a tömegben, ezért hibázni sem lehetett.

Normál esetben ugyanis a királyi gárda tagjainak a válluk összeér, most viszont nagyjából 2 méter távolságot kellett tartaniuk. „A katonáknak a saját személyes gyakorlatukra, a parancsokra való reagálásra, az öltözködésre és a társadalmi távolságtartásra is összpontosítaniuk kellett " – mondta Andrew Stokes őrnagy, aki a felvonulást koordinálta. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek