Elmarad a királynő születésnapi köszöntése

A királynő azt kérte, hogy ne kerüljön sor az ágyúlövésekre a 94. születésnapja alkalmából, mely április 21-én lesz, mivel ez "a jelenlegi körülmények között nem lenne megfelelő". A Buckingham-palota szerint a királynő nem akarja mással pótolni a fegyveres tisztelegést, mely a királyi család különleges eseményekhez, évfordulókhoz és születésnapokhoz tartozó hagyományai közé tartozik - adja hírül a sky.com.

Erzsébet királnyő februárban, a brit nemzetbiztonsági szolgálat székhelyén tett látogatásakorForrás: AFP/Victoria Jones

Az idén nem tartják meg a királynő hivatalos születésnapi ünnepségét, a Trooping the Colour néven közismert, hagyományosan júniusban esedékes színpompás katonai parádét sem. A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg díszelgő alakulatainak - 1748 óta része a mindenkori brit uralkodó születésnapi ünnepségének.

Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja ugyanis novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt, és az idén június 13-án tartották volna a nagyszabású díszszemlét a királyi lovas testőrség londoni laktanyájának parkjában, a Horse Guards Parade-en, ám ez most elmarad.

A százezreket vonzó ceremóniát II. Erzsébet királynő csaknem hét évtizedes uralkodásának kezdete óta eddig csak egyszer, 1955-ben törölték az akkori országos vasutassztrájk miatt.

Az udvar szombaton közölte: a hagyományoktól eltérően ezúttal nem várja el azt sem, hogy a királynő jövő keddi születésnapján a kormányhivatalok épületeit fellobogózzák - derül ki az MTI híréből.

Ez az első alkalom a királynő 68 éves uralkodása alatt, hogy elmarad az ágyúszó. II. Erzsébet a jeles napot a Windsor-kastélyban fogja tölteni a 98 éves Fülöp herceg társaságában, a családtagok várhatóan videohívással köszöntik őt fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek