Ezek lettek idén a világ legbékésebb országai

A Globális békeindex (Global Peace Index) 2020-as jelentése szerint Izland immár 13. éve, az index 2008-as létrehozása óta érdemli ki a világ legbékésebb országának címét. Őt követi Új-Zéland, Ausztria, Portugália és Dánia, a lista alján pedig Afganisztán, Szíria, Irak és Dél-Szudán található  -adja hírül az icelandmonitor.mbl.is.

IzlandForrás: Michael Bußmann/pixabay.com

Bár Izland megőrizte vezető helyét, kissé romlottak a pontszámai a gyilkosságok és a katonai kiadások enyhe növekedése miatt. Ennek ellenére az ország pontszáma mindkét területen magasan felette marad a globális átlagnak.

A felmérés 163 országot értékelt a társadalmi biztonság, a folyamatban lévő belföldi és nemzetközi konfliktusok, valamint a militarizálás szempontjából. Felmérték ugyanakkor, melyik országban milyen költségekkel jár az erőszak, ezek a listán Izland a 157.

2008 óta a világban sokat nőtt a békétlenség. Európa továbbra is a legbékésbb régió a világon, a lista első 20 országa közül 13 itt található, bár a helyzet itt is romlott valamelyest. Az első húsz helyezett:

  1. Izland
  2. Új-Zéland
  3. Portugália
  4. Ausztria
  5. Dánia
  6. Kanada
  7. Szingapúr
  8. Csehország
  9. Japán
  10. Svájc
  11. Szlovénia
  12. Írország
  13. Ausztrália
  14. Finnország
  15. Svédország
  16. Németország
  17. Belgium
  18. Norvégia
  19. Bhután
  20. Malajzia

Magyarország a 24. helyen végzett, három helyet visszacsúszva tavalyhoz képest. A teljes jelentést itt tekintheti meg.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek