Izlandon határozott intézkedések mellett indulhat meg a beutazás

Az izlandi kormány bejelentette, hogy június 15-ig három választási lehetőséget szeretne felkínálni az országba érkező külföldi turisták és az izlandiak számára: Vagy karanténban maradnak a megérkezésük után 14 napig, vagy szűrésnek vetik alá magukat a Keflavíki Nemzetközi Repülőtéren, harmadik lehetőségként pedig friss és érvényes igazolást mutatnak be arról, hogy a közelmúltban negatív vírustesztet végeztek el rajtuk.

Vík, Izland - IllusztrációForrás: Tim Trad / Unsplash

A miniszterelnök, Katrín Jakobsdóttir mindehhez még hozzátette, hogy a lehetőségek kivitelezése attól függ, hogy minden a tervek szerint működik majd, és nem lesz visszaesés. Azonban azt is megállapította, hogy az országba érkező emberek tesztelése ahhoz is hozzájárulhat, hogy még többet megtudjunk a koronavírusról és annak terjedéséről - olvasható az Icelandmonitor.is cikkében.

Arról azonban egyelőre még nincs hír, hogy az előírt szűrés költségeit az izlandi állam, vagy az oda érkező turista fizeti majd meg. Aki aláveti magát a tesztelésnek, annak a repülőtérről rögtön a szállására kell mennie, ahol meg kell várnia az eredményét. Ezenkívül az utazóktól azt is kérik, hogy töltsék le telefonjukra a COVID-19 nyomkövető alkalmazást, a Rakning C-19-et, amely segít a hatóságoknak a terjedés feltérképezésében.

A karanténra vonatkozó új szabályok május 15-én lépnek hatályba. Ezek között van az úgynevezett Karantén B szabályozás is, mely kutatókra, filmes stábtagokra, újságírókra és riporterekre, illetve sport csapatokra vonatkozik. Ők engedéllyel bejárhatnak dolgozni Izland területén, de minden más egészségügyi előírást be kell tartaniuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek