A koronavírus következményeként a kínai emberek egyre jobban félnek egyedül kimozdulni

Egy Egyesült Királyságban dolgozó tudós új jelenségre hívta fel a figyelmet. Úgy véli, a kínai emberekkel szembeni rasszista visszaélések tovább fokozódnak a járvány után is. Sok kínai származású embert ért ugyanis atrocitás az utóbbi időkben A kelet-ázsiaiakkal szembeni reakciók a „viccektől" az erőszakos támadásokig és a halálos fenyegetésekig terjedtek a kutatásban résztvevők beszámolói alapján.

A koronavírus miatti félelem a világ több pontján gyűlöletet kelt - illusztrációForrás: Peggy, Marco Lachmann-Anke/Pixabay

Sokan félnek egyedül kimozdulni, a gyerekeket pedig a társaik piszkálják. Volt olyan, aki köhögött, ezért megtámadták, és azt mondták neki, hogy "menjen haza".Az Egyesült Királyságban az NHS Nemzeti Egészségügyi Szolgálat egyik orvosa azt mesélte, kénytelen volt beszüntetni a reggeli kocogását a gyalázkodások miatt.

Egy másik nő annyira aggódott, hogy a következő címkét tette ki magára: "Kérem, ne féljen, nekem nincs vírusom."

Egy család pedig kiíratta négyéves kisfiát a futball klubból, miután a többi szülő azt mondta gyermekeinek, hogy ne álljanak közel az övéhez. Binna Kandola professzor, aki a kutatást végezte, kifejtette, hogy a bizonytalanság miatti aggodalom hatására az emberek bűnbakokat próbálnak keresni. Az áldozatok viszont úgy érzik, hogy rasszista bántalmazásoknak lettek kitéve.

"Egyre inkább fenyegetve érzik magukat, és sokkal inkább félnek kimenni akár az utcára. Az egyik páciens azt mesélte, hogy a kapott negatív reakciók miatt óvatosabbak lettek, még akkor is, ha csak a környékükre mennek, ahol korábban teljes biztonságban érezték magukat." Egy másik hölgy is elmondta, hogy aggódik az előítéletek miatt, amelyekkel a munkahelyén és azon kívül szembesül.

A megkérdezett 412 ember kicsivel több mint fele állította, hogy a koronavírus kitörése során fokozottabban érzi a megkülönböztetést. Tízből hárman azt mondták, hogy tanúi voltak vagy tapasztaltak is megkülönböztetést a munkahelyükön, 37 százalékuknak pedig az irodán kívül volt rossz tapasztalatuk..Az egyik válaszadó ezt nyilatkozta: "Csalódás. Walesben születtem és egész életemben itt éltem. Sajnos rasszizmust tapasztalok, és meg kell ezzel küzdenem. Soha nem éreztem magam veszélyben, de most más a helyzet. "

Egy másik hozzátette: "Szinte minden brit születésű kínai, akivel beszéltek, nagyon megdöbbent ezeken az eseményeken. Britek, hiszen az egész életüket Nagy-Britanniában élték, és mégis úgy érzik, hogy kívülállók." – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek