Dél-Korea újabb vírus-gócpontja kapcsán kiújultak a viták a nyomkövető-rendszerről

A Koreai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (KCDC) pénteken legalább 15 újabb koronavírus-esetet talált, melyek a szöuli Itaewon városnegyed helyiek és külfödiek körében egyaránt népszerű éjszakai klubjaiból indultak - adja hírül a Reuters.

Itaewon egyik utcájaForrás: bnp_pic/shutterstock.com

Dél-Korea az elmúlt napokban csak néhány esetről számolt be, a fertőzöttek többsége a tengerentúli országokból érkezett. Bár egyelőre kevés az éjszakai klubokból eredő esetek száma, ez várhatóan növekedni fog, hiszen az ország enyhítette a távolságtartási szabályokon.

"Ezeken a helyszíneken minden olyan veszélyeztető körülmény fennáll, ami miatt a leginkább aggódunk" - mondta el Jeong Eun-kyeong, a KCDC igazgatója, utalva a zsúfoltságra és a szellőzés hiányosságaira.

Az újabb fertőzésekről készült jelentések ráadásul újra felélesztették a vitákat is a dél-koreai nyomkövető-rendszerrel és a fertőzöttek adatainak nyilvánosságra hozásával kapcsolatban. Az alkalmazás ugyanis hozzáfér a páciens mobiltelefonján a helymeghatározási adatokhoz, CCTV-videófelvételekhez, hitelkártya-kimutatásokhoz és egyéb információkhoz.

Ha valakiről kiderül, hogy fertőzött, mobilon értesítik mindazokat, akiről gyanítják, hogy vele azonos területen tartózkodtak. Az egészségügyi hatóságok emellett gyakran közzéteszik a beteg nemét, életkorát, tartózkodási helyét és néha a munkahelyét is az új esetek nyomonkövetése érdekében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek