Íme, az egyetlen amerikai város, ahol mindössze egy ember él

Az embereknek szerte a világon ügyelniük kell a társadalmi távolságtartást szabályaira, nem úgy, mint az Amerikai Egyesült Államok Nebraska államának távoli északi részén, Monowiban, ahol egy 84 éves asszony, Elsie Eiler egyes egyedül él a városban. A kocsmán még most is ott díszeleg a felírat: „Isten hozta a világhírű Monowi kocsmában! Itt van a leghidegebb sör a városban." Miután Eilsie férje, Rudy 2004-ben elhunyt, nem csak a kocsmájuk, lassan az egész város kiürült. Ma az amerikai népszámlálás szerint Monowi az egyetlen olyan hely az Egyesült Államokban, ahol csak egy lakos van.

Férje hlaláláig ketten lakták a várostForrás: Bkell/Wikipedia

Elsie egyszemélyben a polgármester, hivatalnok, pénztáros, könyvtáros és csapos. A szellemváros egyetlen lakójának élete valóban különös. Minden évben felhívást tesz Monowi egyetlen üzleti vállalkozásában (a kocsmában), amely a polgármesteri választásokat kihirdeti, majd megszavazza magát. Ugyancsak minden évben el kell készítenie egy önkormányzati tervet az állami finanszírozás biztosítása érdekében, majd évente mintegy 500 dollár adót von le magától.

Amikor évente kérelmet kérek, megküldik a falu titkárához, aki én vagyok. Tehát titkárként megkapom, aláírom, mint tisztviselő, és átadom magamnak, mint a kocsma tulajdonosának" – meséli.

Emellett nyomon kell követnie a közeli üres lakóházak listáját, arra az esetre, ha valaki be akarna költözni az egyik  épületbe és ezzel megkétszerezni a város lakosságát. „Boldog vagyok itt. Itt nőttem fel, hozzászoktam, és tudom, mit akarok. Olyan sok év után nehéz ezen változtatni "– mondta. Még kisfilm is készült az egyedül élő asszonyról, amely váratlan népszerűséget hozott neki. 

Az 1930-as években Monowi egy nyüzsgő hely volt, üzleteknek, éttermeknek és még börtönnek is otthont adott. Ahogy a gazdasági feltételek romlottak, és a második világháború után a vidéki gazdaságok bedőltek, kezdtek innen elvándorolni a népek. A posta és az utolsó három élelmiszerbolt 1967 és 1970 között bezárt. Az asszony mindkét gyermeke elköltözött, hogy munkát keressen. Az 1970-es évek közepe és 1980 között a város népessége 18 főre csökkent. Rudy, az asszony férje imádott olvasni, ezért az volt az utolsó kívánsága, hogy halála után felesége közkönyvtárt nyisson  a magán könyvgyűjteményéből, amit ő meg is tett. 

A férjéről nevezte el valószínűleg az állam legkisebb könyvtárátForrás: Bkell/Wikipedia

„Sokan kérdezik tőlem, hogy magányos vagyok-e, és azt válaszolom: mindig van itt valaki, aki átutazóban van" – mondta Elsie. Négy vendégkönyve van a kocsmában, tele a világ minden tájáról érkező látogatók bejegyzésével. Elmondta, hogy bármikor közelebb költözhetne a gyerekeihez, de amíg tud, inkább itt marad – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek