Így lett turistalátványosság a képzeletbeli kisvárosból

2008-ban a Google-n feltűnt egy lancashire-i falu, Argleton. A településnek időjárásjelentése, betöltendő állásai és eladó ingatlanjai is voltak egészen addig, míg két évvel később el nem tűnt a föld színéről. A városka helyén valójában mindig is üres mező volt a semmi közepén. Argleton neve pedig a G Not Real (G nem valódi) anagrammája. Bár a Google hivatalosan soha nem ismerte el, hogy ő kreálta a fantomtelepülést, az eljárás nem szokatlan a térképkészítés területén - derül ki a Guardian cikkéből.

Itt állt a képzeletbeli ArgletonForrás: Small-town hero/commons.wikimedia.org

A digitális kartográfia világában az óvatlan plagisták lebuktatására használják ezeket csapdautcáknak vagy papírvárosoknak nevezett elemeket. Egyeseknek, mint amilyen például a Lye Close (Közel fekvő) vagy a Noereal Road (Nem valódi út), a leleplező nyom a nevükben található. (Ezt a jelenséget dolgozta fel egyébként a Dr. Who egy 2014-es epizódja, a Face the Raven is, ahol egy valódi cardiffi sétány szerepel csapdautcaként, ezzel ez a világ egyetlen fikciós kitalált utcája).

De más műalkotások is éltek a képzelt térképelemek lehetőségével. Agloét például John Green Papírvárosok című regénye tette halhatatlanná. A nyomok ide vezetnek, amikor a főszereplő, Margo eltűnik.

Agloét valójában az America's General Drafting Company két embere, Otto Lindberg és Ernest Alpens alkotta az 1930-as években. A szakembereket New York állam térképének elkészítésével bízták meg, a város nevét saját nevük kezdőbetűiből hozták létre, és elhelyezték egy földút-kereszteződésben.

Amikor Agloe évekkel később felbukkant a cég egyik versenytársának, Rand McNally-nek térképén, a Drafting Company természetesen beperelte a konkurens céget. Itt azonban ironikus fordulat következett, McNally ugyanis arra hivatkozott, hogy egy üzlet található a kereszteződésben.

Egy vállalkozó, miután meglátta Agloét a térképen, úgy döntött, üzletet nyit ott. Először nem zavarta, hogy a boltján kívül semmi más nincs a környéken, de hamar csődbe ment és össze kellett csomagolnia. Ez azonban a perben elegendő bizonyítéknak számított Agloe létezésére. A város több kortárs térképen még mindig szerepel, a Google Mapsen hol eltűnt, hol újra felbukkan. Ez a tény, valamint természetesen a könyv biztosítja azt, hogy folyamatosan áramlanak ide a kíváncsi turisták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek