Ismét lehet múzeumba menni a szomszédos Szerbiában

Megkezdődtek a járványhelyzetre vonatkozó enyhítések a szomszédos Szerbiában. Több hét után újra nyitva vannak a könyvtárak, levéltárak, múzeumok és képtárak.

Újra betérhetnek a látogatók a szerbiai múzeumokba - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Iakov Filimonov

Az intézmények kötelesek gondoskodni a dolgozóik és vendégeik biztonságáról, azaz külön oda kell figyelniük az egymás közti távolságtartásra, a fertőtlenítésre és a védőeszközök használatára, továbbá a bent tartózkodó személyek maximális számára - írja a vajdasági Pannon RTV.

További jó hír a szomszédos ország polgárainak, hogy a napokban rövidítettek a kijárási tilalom idején. Eddig mindenkinek otthon kellett tartózkodnia 17 óra után, és csak reggel 5-kor oldották fel a tilalmat, a 65 évnél idősebb személyek pedig egyáltalán nem hagyhatták el a lakásukat. Ehhez képest most egy órával tovább, 18 óráig lehet kimenni az utcára, és az esti órákban az idősek is tehetnek egy sétát.

A magyar-szerb határzáron is enyhítettek ma reggel 6 órától. Újra munkába állhatnak és a röszkei, a tompai és a hercegszántói átkelőn közlekedhetnek azok a magyarországi és szerbiai lakosok, akik a határ másik oldalán dolgoznak.  

Ez azért számít jelentős lépésnek, mert a koronavírus-járvány miatt Szerbia a közelmúltban rendkívül szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be, amelyek nyomán teljesen megtiltották a személyforgalmat az ország határain. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mikor oldják fel a teljes határzárat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek