Két bálna bukkant fel Marseille partjainál

Két közönséges barázdásbálnát láttak felbukkanni Marseille partjainál – ez a kék bálna után a világ második legnagyobb állata. Kétségkívül vannak annak előnyei is, hogy nem járnak hajók a tengeren, és emberi tevékenységnek hírét sem látni, hallani a koronavírus-járvány lezárások miatt. A kb. 20 méter hosszú bálnák megközelítették a Parc des Calanques nemzeti rezervátum partját.

Forrás: Aqqa Rosing-Asvid - Visit Greenland/Wikipedia

A parkőrség szerint mostanában sok, különféle fajt megfigyelhettek, köztük több delfint és tengeri madarat. Az őrök elmondták, hogy a nagyobb bálna körülbelül háromszor hosszabb volt, mint a hajójuk, azaz körülbelül 15 méter lehetett.

Kicsinek éreztük magukat mellette, bár ezek átlagos méretű a bálnák voltak – mesélték.

Ennek a fajnak a pédányai 15-20 méteresre is megnőhetnek, a súlyuk 60-70 tonna is lehet és akár 90 éves kort is megélhetik. Kevesebb, mint hat egyedből álló csoportokban mozognak, vagy párokban, mint amilyet az őrök is láttak. Íme, az általuk rögzített kisfilm.

Ezek a hatalmas állatok a védett fajok közé tartoznak, becslések szerint mindössze 3000–5000 példány élhet belőlük a Földközi-tengerben – írja a Calanques13.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek