Újabb karanténokat és határlezárásokat rendeltek el

Újabb országok hoztak szigorú intézkedéseket a koronavírus elleni védekezés jegyében. Mint az MTI híradásából kiderül, Argentínában az egész országra kiterjedő karantén lesz érvényben március 31-ig. Eddig a polgárok kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat. A tilalom nem vonatkozik orvosokra, ápolókra, rendőrökre, élelmiszer-, gyógyszer- és olajipari dolgozókra, ők bejárnak majd a munkába.

Sorban állás Buenos AiresbenForrás: NurPhoto/Santiago Botero/

Közegészségügy veszélyeztetése címén felelősségre vonhatják azokat, akik indokolatlanul tartózkodnak otthonaikon kívül,  karantén betartására rendőrjárőrök fognak ügyelni.

Argentína más latin-amerikai országokhoz hasonlóan a minap zárta le határait, a térség nagyobb légitársaságai - a többi között a chilei LATAM, a kolumbiai Avianca, a mexikói Aeroméxico és a panamai Copa Airlines - jelentős mértékben korlátozták a nemzetközi repülőjáratok indítását és fogadását, Panama és Kolumbia pedig egy hónapig tartó általános utazási tilalmat rendelt el. Utóbbi országba nem lehet beutazni, még saját polgárai sem térhetnek vissza, és a területen hétfőtől átutazni sem lehet. 

Brazília is úgy döntött, hogy lezárja szárazföldi határait - leszámítva az Uruguayjal közöset - hogy megpróbálja megakadályozni a koronavírus terjedését, és Chile is lezárta nemcsak a szárazföldi, hanem a tengeri és a légi határait is, és 14 napos megelőző karantént rendelt el a Húsvét-szigeten.

Zárlat alá kerül egész Kalifornia is, az Egyesült Államok első tagállama, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. Péntek éjféltől senki nem hagyhatja el az otthonát.

Kaliforniában az elmúlt napokban az egyes városok polgármesterei és az állam egészségügyi hatóságai is szigorú intézkedéseket hoztak, sok helyütt már korábban lezárták az üzleteket, éttermeket, klubokat, lemondták a rendezvényeket, és a tanintézményekben áttértek a távoktatásra. 

Kanada is úgy döntött, hogy lezárja az Egyesült Államokkal közös határait, mely egyébként a világ leghosszabb, szárazföldi határa két ország között. Az első rendelet szerint nem utazhattak be az országba azok, akik nem állampolgárok, állandó lakos vagy amerikaiak, később az amerikaiakra vontakozó kivételt is eltávolították. Az országba belépőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Marokkóban szintén lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be, a polgárok kizárólag élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából hagyhatják el otthonaikat, és csak a hatóságok engedélyével kereshetik fel a munkahelyeiket, a nyilvános terek látogatását pedig teljesen betiltották.

Bezárt minden mecset, iskola, kávézó és étterem, betiltották a sport- és kulturális rendezvényeket, továbbá töröltek minden nemzetközi repülőjáratot. Hangosbemondóval ellátott gépkocsikkal pásztázzák a marokkói városokat, arra kérik a polgárokat, hogy ne tegyék ki a lábukat otthonról. A tömegközlekedési eszközöket és a piacokat fertőtlenítik.

Szlovénia egész területére szintén kijárási korlátozásokat vezettek be, az ország lakóinak csak abban az esetben lehet elhagyniuk lakhelyüket, ha munkába mennek, vagy élelmiszert és gyógyszert szeretnének beszerezni.  Ljubljana már korábban felfüggesztett, illetve korlátozott minden szükségtelen tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől a repülőtereket is lezárták, csütörtöktől pedig betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.

Horvátországban csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, és betiltották a nyilvános rendezvényeket, valamint lezárták a határokat a külföldiek előtt.

Pénteken 8 órától Szerbia - állampolgárságtól és az átkelőhely típusától függetlenül - is valamennyi határátkelőhelyét lezárta a belépő személyforgalom előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek