Több száz ezer éves orrszarvú maradványra bukkantak Szlovéniában

Egy 120 ezer éves orrszarvú maradványaira bukkantak a Koper-Divaca vasútvonal második vágányának építése során, ezért az érintett szakaszon egyelőre leállnak a munkálatok – írja az MTI.

A leleteket a délnyugat-szlovéniai Crni Kal közelében találták. A lelőhely egy több négyzetméteres karsztüreg, amely legfeljebb 10 méter mély lehet. Az őslény maradványait feltáró ásatások három hétig tartanak majd.

A régészek jelenleg is dolgoznak a vasútvonal feltárásán - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Irina Magrelo

 A csontok törékenyek és korhadtak, de korukhoz képest viszonylag jó állapotban vannak. A régészeti intézet szakembereinek vizsgálatai szerint egy 120 ezer éves orrszarvú maradványiról van szó - olvasható a Primorse Novine című szlovén napilapban.

A felszínre került fosszíliák egy 35 centiméternél rövidebb komplex csontból, egy hosszú csontból és egy lapos csontból, valamint néhány egy centiméteres csontdarabból állnak. 

A szlovén kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektje a Koper-Divaca vasútvonal, amelynek 27 kilométer hosszú szakaszán jelenleg egy második vágányt építenek. A második sínpárhoz 23 összekötő utat is terveztek, az egyik ilyen út nyomvonalán találták meg a leleteket egy alagút ásásánál. A munkálatok még tavaly márciusban kezdődtek, és idén július végén fejeződnének be. A teljes projektnek 2025-re kellene elkészülnie.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek