Birkafarmtól az Assisi Szent Ferenc Bazilikáig - Webkamerák a világ körül

Nemrég találtunk két külföldi és egy magyar oldalt, illetve Facebook csoportot, melyeknek az a célja, hogy a lehető legérdekesebb élő közvetítéseket, online programokat és webkamerás felvételeket hozzák el az otthonunkba. Mondanunk sem kell, hogy a két külföldi oldal nem a vírusveszély miatt jött létre és évek óta gyűjti a legjobb felvételeket.

Hatalmas a videós választékForrás: explore.org

Így itt olyan témákkal találkozhatunk, mint az énekesmadarak, a GRACE Center gorillái, a madarak paradicsoma, az aurora boreális, a kutya legyen veled nevű válogatás, az Africam, az óceán, a medvék vagy éppen a Zen Cam elnevezésű „videószoba" ahol gyönyörű, néhol jégbe fagyott, máshol sugárzóan napsütötte tájakat nézhetünk. Az Állatvédelem „összesítésben" pedig cicamentést, farmon felvett élő közvetítést, báránykaszületést kísérhetünk figyelemmel.

Az Explore.org, ahol mindezt megtaláljuk – és nem csak a karantén idején – egy 100 százalékban filantróp szerveződés, aminek az a célja, hogy életre szóló élményeket adjanak át, és a világ elé tárják a videókban és élő felvételeken szereplő emberek önzetlen munkáját; akár állatok akár emberek mentéséről legyen szó.

A honlap filmjei között, amikkel egyébként dokumentumfilm fesztiválokon is részt szoktak venni, találunk olyat, ami egy Mumbaiban élő nő munkásságát mutatja be, aki fiatal nőket ment meg a prostitúció világából. De érdekes annak a Los Angeles-i papnak a története is, aki bandatagoknak segít visszatalálni a társadalomba, vagy éppen annak a projektnek a bemutatása, ami gorillákat ment meg Ruandában. Az Explore könyvtára folyamatosan nő, jelenleg 250 saját filmet és 30 ezer fotót nézhetünk végig az oldalain.

Moszkvától Umbriáig

A Geocam.ru nem az előbbi honlap része, de a közös érdeklődés miatt összekapcsolódtak, így találtunk rá mi is és kezdtük el nézegetni a városi webkamerák felvételeit. A honlap a világ körül megtalálható webkamerák felvételeit gyűjti össze és real time-ban hozza el azokat a nézőknek ingyen. Az oldalon kereshetünk, ország, város és egyéb kisebb kategóriák szerint is. Az adminisztrátorok célja, hogy aki nem tud fizikailag utazni, az legalább online bejárhassa a világot.

Számunkra az egyik legmegnyugtatóbb az Assisi Szent Ferenc Bazilikia élőképe volt. Bár mozgás az nincs, de csodásak a hangok és látni ahogy a lemenő nap szépen lassan aranyszínűre festi az épület falait. Hallani a közeli madarakat és az egyre erősödő szelet is, majd azt, ahogy sötétbe borul a templom.

Élő közvetítések és erkélykoncertek karantén idejére

Azt már tudjuk, hogy a világ legnagyobb múzeumai és a Magyar Nemzeti Galéria is aktivizálta magát az interneten. De nemrég elindult egy hazai Facebook csoportosulás is, ahol egyre csak gyűlnek a jobbnál jobb megosztások. A lényeg pedig az, hogy politika- és vallásmentesen megosszák egymással és az olvasóközönséggel a legkülönfélébb online is elérhető színházi előadások felvételeit, koncertfelvételeket, jogtiszta mozis linkeket, ad-hoc zenéléseket az erkélyen, felolvasásokat, opera előadások linkjeit, amiket a Metropolitan Opera biztosít a rajongói számára,vagy éppen gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások videóit. 

Online kiállításra invitálnakForrás: PIM / Facebook.com

A legfrissebb megosztás a Petőfi Irodalmi Múzeumtól érkezett, ami szintén igyekszik mindent átmenteni online platformra. A csoport tagjainak most a Szabó Magda virtuális kiállítást hozta el, amit a PIM oldalán meg is tekinthetünk.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek