Ez az ország példamutatóan kezelte a koronavírust

Tajvan szigetének közel 24 millió lakosa komoly fenyegetéssel szembesült, amikor Kínában felütötte a fejét a koronavírus, az ország azonban hamar átvette az irányítást a betegség felett. Mindössze 47 fertőzött van, és egyetlen haláleset történt, a betegek több mint 40%-a felépült - számol be róla a Business Insider.

Férfi a Wuji Tianyuan taoista templom előttForrás: AFP/Sam Yeh

Hogyan sikerült Tajvannak megállítania a járványt? Először is, gyorsan reagáltak: amikor Kína december 31-én jelentette az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy több tüdőgyulladásos esetet találtak, Tajvan elkezdte megfigyelni a Vuhanból érkező utasokat, alig egy héttel később pedig azokat is megvizsgálták, akik december 20 óta Vuhanban jártak. A gyanús eseteket 26 vírusra tesztelték, köztük SARS-ra és MERS-re is. A tüneteket mutató utasokat otthoni karanténba helyezték és megvizsgálták, szükséges-e a kórházi ellátás.

Január közepén Tajvan szakértői csoportot küldött Kínába, január végére pedig Tajpejben létrejött a Központi Járványbizottság, amely központosította a közegészség védelmét szolgáló intézkedéseket. Január 26-án elsőként tiltották ki a Vuhanból érkező járatokat, és ezzel egyidőben megtiltották az arcmaszkok exportját is.

Február végére közel 6,5 millió maszkot osztottak ki az általános és középiskoláknak, valamint más gyermekintézményeknek, emellett 84 000 liter kézfertőtlenítő folyadékot és 25 000 homloklázmérőt is adtak.

Eközben folyamatosan intenzív egészségügyi monitorozást végeztek és ismételt teszteket. A gyors és körültekintő reagálás részben a 2003-as SARS-járvány tapasztalatiból született, amely 73 ember életét követelte, és nagyban visszavetette a gazdaságot. Tajvan már akkor hőmérő-monitorokat helyezett el a repülőterekre, hogy az utasokat lázát mérjék.

Az utazók QR-kóddal is jelentést tehetnek arról, honnan jöttek, és milyen az egészségi állapotuk. A kormány az adatokat a fertőzéskockázat megállapítására használja. A fertőzött területekről érkezőket a karantén mellett mobiltelefonjukon is követték, akiknek negatív lett a tesztjük, azoknál megismételték a vizsgálatokat később is.

A sikerhez hozzájárul, hogy az egészségbiztosítás az ország 99%-át lefedi, így bárki nyugodtan fordulhat orvoshoz, ha szükségét érzi, és ingyen elvégzik a tesztet is. Az országban óránként sugároznak közleményeket az aktualitásokról, és arról, mit tehetnek az emberek a megelőzés érdekében, cserébe pedig a lakosság is szigorúan betartja a javallatokat.

A szülők otthon mérik a gyerekek testhőmérsékletét, és jelentik az iskolának, az épületekben szintén mérik az érkezőket, a liftben sok helyen kézfertőtlenítőket helyeztek el. Az ország összesen 124 biztonságo intézkedést foganasított, az összehangolt cselekvés pedig úgy tűnik, meghozta az eredményét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek