Ezeket a helyeket ma még az állatok birtokolják

A szárazföld jéggel nem borított részein még mindig sok az érintetlen terület – mutatják a kutatások. Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az emberi fejlődés által okozott, széles körű környezeti károk ellenére – mint például a városok és a gazdaságok létrejötte, – továbbra is van remény a föld hatalmas, még vad régióinak védelmére – írja a World Economic Forum.

Sajnos, sok helyen kiszorulnak az állatok természetes élőhelyükről a városok terjeszkedése miattForrás: Jonny Belvedere/Pixabay

Andrew Jacobson, a tanulmány vezető szerzője egy kutatócsoportot vezet. Műholdas térképészeti technikákkal mérik az emberi hatásokat az egész világon, és azonosítják azokat a területeket, amelyeken az emberi behatás a legalacsonyabb, és amelyekben az érintetlen élőhelyek megmentésének lehetősége a legnagyobb. Ezeknek az emberi beavatkozásoknak kevésbé kitett területeknek" jövője viszont rajtunk múlik, és gyorsan kell cselekednünk, hogy megnövelhessük a világ védett területeit.

A felmérés szerint az emberi beavatkozásoknak kevésbé kitett területek többsége Kanada északi és Oroszország távoli, boreális erdőiben található, emellett Közép-Ázsiában, különösen Tibetben és Mongóliában, Észak-Afrika és Ausztrália sivatagjaiban, valamint a dél-amerikai Amazonas medencében is jellemzőek az ilyen részek.

„Ez jó hír a bolygó számára" – mondja Jacobson. "Az itt leírt eredmények arra utalnak, hogy a jégmentes földterület körülbelül felét még mindig viszonylag kevésbé változtatja meg az ember, ami lehetőséget ad a védett területek globális hálózatának kibővítésére, és a nagyobb, összekapcsoltabb élőhelyek felépítésére a fajok számára."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek