Több mint zeneszerző, a CD-kapacitását is neki köszönhetjük

Ahogy korábban is írtuk már itt az oldalon, Németország Beethoven-lázban ég. 2020 nem szól másról, mint a virtuózként tisztelt zeneszerző 250. születésnapja alkalmából szervezett zenés, színházi és táncos programokról, melyek közül már mi is felvillantottunk párat.

Beethoven, mint bonni polgárForrás: Fotografie / Sonja Werner

A Rajna-vidéken született hírességet ma úttörőként, forradalmárként és kozmopolitaként tartják számon, aki zenei életművében a Bécsi klasszikus korszak szellemét tökélyre fejlesztette és előkészítette a romantika útját. De van egy-két olyan érdekesség, ami a zenéjén kívül is a mai kor emberéhez kapcsolhatja a zeneszerzőt. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) összeszedett pár olyan ténymorzsát, amikről talán még a legelhivatottabbak sem tudnak.

Az első érdekesség, hogy Beethoven határozza meg a CD-kapacitást. Az audio CD fejlesztésénél ugyanis, a Sony menedzsere, Ohoiga Norio azt írta elő, hogy a 9. szimfóniának rá kell férnie egy lemezre. Az egyik létező felvétel Wilhelm Furtwängler karmesterrel 74 perces volt. Ebből számították ki az audio CD szükséges tárhelykapacitását.

A második, hogy Beethoven a 2. helyen áll a Spotify zenei listáján. A számok szerint 5,1 millió felhasználó játszik le Beethoven-műveket havonta. Csak Johann Sebastian Bach
népszerűbb nála; 5,5 millió lejátszással. Azt is érdemes tudni róla, hogy Beethoven nem csak Németországban örvend nagy tiszteletnek hanem világszerte is. Ezt mutatja egy világtérkép, amin kereken 700 bejegyzett Beethoven utca vagy tér található elszórtan az öt kontinensen. De több mint 300 bejegyzéssel még így is Németország vezeti a „Beethoven utca" nemzetközi listáját.

Forrás: ernando febrian / Shutterstock.com

A földtől elrugaszkodva, Beethovennel még az űrben is találkozhatunk, ugyan a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövben egy aszteroida szintén Ludwig van Beethoven nevét viseli. Ahogy Chuck Berry 1956-ban felvett száma is, a Roll over Beethoven, ami végérvényesen összekötötte a Bécsi klasszicizmus hősét az éppen alakuló rock'n roll zenéjével. A dal még ma is ott van a Rolling Stone zenei magazin „500 Greatest Songs of all Time" listáján, és nem adja a helyét senkinek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek