Várhatóan kiállítják a budai Várban újonnan megtalált szobrokat

A Budapesti Történeti Múzeumba kerül a budai Várban megtalált Álmos- és Előd-szobor, ahol várhatóan ki is állítják azokat - adja hírül az MTI.

A HalászbástyaForrás: Giraffew/pixabay.com

A Halászbástya második világháborúban megsérült és elveszettnek hitt két szobra, valamint számos további épületmaradvány került elő a budai Várban, a Dísz tér 2. alatti egykori Külügyminisztérium pincéjének feltárásakor a Nemzeti Hauszmann Program során végzett munkálatok során.

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság NZrt. kommunikációs igazgatója az M1 műsorában felidézte, hogy a program keretében megújul a budai várnegyed. Nemcsak az épületek, hanem a többi között kertek, parkok, lépcsők és szökőkutak születnek újjá - sorolta.

Emiatt "a pincétől a padlásig" átvizsgálják a várnegyedet, aminek következtében szenzációs leletek kerülnek elő - részletezte Kőrösi Gábor, arra is kitérve, hogy először az Álmos, majd az Előd vezért ábrázoló szobor került elő.

Fullár Zoltán régészeti csoportvezető elmondta, hogy a szobrok - a második világháborúban szenvedett sérüléseket leszámítva - jó állapotban vannak. Az alkotások a Budapesti Történeti Múzeumba kerülnek, mert mindenképpen érdemesek arra, hogy kiállítsák azokat - mondta. Fullár Zoltán arra számít, hogy a munkálatok során további leletek kerülnek elő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek