A román tengerparton nyaraló turistáknak készül az új szórakoztató központ

A turizmust is megcélzó nemzetközi kulturális, képzőművészeti, szórakoztató központ lesz a román tengerpart ékkövének számító Konstanca Kaszinó épülete, amely mellé a helyi polgármesteri hivatal egy óriáskereket is tervez. A Konstanca történelmi belvárosának szomszédságában 1910. augusztus 15-én Ferdinánd koronaherceg által felavatott épületében kezdetben játékterem, vendéglő, könyvtár és bálterem is működött, most pedig restaurálják, mielőtt végleg az enyészeté lenne – írja a turizmus.com.

Az egykori kaszinó épület már 110 évesForrás: Zlatko Krastev/Wikipedia

Az épület a 110 éve alatt nem igazán találta meg funkcionalitását, elsősorban a kommunista rendszerben, amikor különböző állami intézmények akartak oda tengerkutató vagy természettudományi intézetet beköltöztetni. Remélhetőleg, most sokkal népszerűbb és kihasználtabb lesz.

Utoljára 1986-ban restaurálták a belső termeket, de a rendszerváltást követően tulajdonjogi botrányok miatt a felújításra kiírt pályázatok fellebbezésekbe, perekbe süllyedtek, így nem véletlen, hogy az épület már felkerült Európa hét legveszélyeztetettebb műemléke közé. A helyzet 2019-ben rendeződött.

A restaurálást követően a kaszinóban 200 férőhelyes multifunkcionális nagyterem, 150 férőhelyes rendezvényterem lesz, kiállításokat, egyéb kulturális rendezvényeket fognak szervezni, elsősorban a tengerparton nyaraló turistákat megcélozva. A teljes beruházás két évet vesz igénybe.

Decebal Făgădău polgármester bejelentette, hogy európai fővárosok mintájára még idén átadnak egy óriáskereket a kaszinó szomszédságában, ugyanakkor megkezdik a sétány szélesítését, újabb parkok, kerékpárutak kialakítását is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek